
A PALEO ÉTREND
Egyre elterjedtebb a paleo étrend hazánkban is, melynek külföldön hatalmas szakirodalma van, nálunk Szendi Gábor volt az úttörő a témában. De mi is a paleo? Mit ehetünk és mit kell kerülnünk, ha szeretnénk kipróbálni ezt az ember számára legősibbnek tartott természetes táplálkozási formát? Olvasd tovább cikkünket.
Mit jelent a paleo étrend?
A paleo étrend olyan táplálkozási irányzat, amely arra törekszik, hogy az emberi étrend a paleolitikus korszak (i.e. 2,6 millió évtől kb. 10 000 évvel ezelőttig) táplálkozási szokásait tükrözze. Így a paleo étrend egyik fő alapelvének az emberi evolúció során természetes módon kialakult étkezési szokásokat tekinti.
A paleo étrendben a feldolgozott élelmiszerek, az édességek, a gabonafélék, a hüvelyesek és a tejtermékek fogyasztása kerülendő, a hangsúly inkább az állati fehérjékből, zöldségekből, gyümölcsökből, magvakból és egészséges zsírokból álló, természetes élelmiszerek fogyasztásán van.
Sokan a paleo étrendet, egy egészséges és hatékony módszernek tartják az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegségek megelőzésére és kezelésére.
Az állati fehérjék és zsírok fogyasztása a paleo étrendben
A paleo étrendben az állati fehérjék és zsírok fogyasztása nagyon fontos, mivel ezek az összetevők megfelelő izom- és csontépítést biztosíthatnak. A paleo étrend alapvetően a hús, a hal és a tojás fogyasztására épül. A húsok lehetnek marhahús, sertéshús, bárányhús, baromfihús, és vadhúsok is.
A halakban található omega-3 zsírsavak is rendkívül fontosak az egészség szempontjából, ezért kerülnek pontosan a paleo étrendbe. A tojásfogyasztást is bátran javasolhatjuk, mivel a tojásban található fehérjék rendkívül magas minőségiek és hasznosak az izomépítés szempontjából.
A paleolitikus étrend zöldségekben és gyümölcsökben gazdag.
A zöldségek és gyümölcsök a paleo étrendben is kiemelkedő fontossággal bírnak. A zöldségekben rengeteg esszenciális vitamint és ásványi anyagot találhatunk, amelyek segíthetik az immunrendszerünk működését.
A paleo étrendben a zöldségek közül a brokkoli, a karfiol, a spenót, a cukkini, a kelbimbó, a cékla, a sütőtök, a padlizsán, a paradicsom és a paprika találhatók meg. A gyümölcsök fogyasztását is javasolják, a változatosság miatt. A paleo étrendben a gyümölcsök között a bogyós gyümölcsök népszerűek pl. áfonya, málna, szeder valamint almák, banánok, narancsok, grépfruitok és mandarinnak.
A paleo étrendben a gabonafélék, a tejtermékek és a hüvelyesek nem ajánlottak.
A paleo étrendben a gabonafélék, a tejtermékek és a hüvelyesek fogyasztása kerülendő. Ennek az az oka, hogy ezek az élelmiszerek magas szénhidráttartalommal és sok kalóriával rendelkeznek, ami növeli az elhízás és a cukorbetegség kockázatát.
A gabonafélék helyett a paleo étrendben inkább a magok fogyasztása javasolt, mivel kevesebb szénhidrátot tartalmaznak és magasabb a tápanyagtartalmuk. A mandula, a kesudi és a diófélék fogyasztásával pótolható a gabonák hiánya.
A tejtermékek fogyasztását a paleo étrendben kerülni kell, mivel a legtöbb ember nem tolerálja a laktózt. A laktóz intolerancia miatt pedig megjelenhetnek az emésztési problémák. A paleo étrendben a kalciumot a zöldségek, a magvak és a halak fogyasztásával pótolnak.
Összességében, aki a paleo étrendet követi annak ételei nem tartalmazhatnak:
- Glutént, lisztet, gabonákat: búzát, kukoricát, rizst, rozst, árpát, zabot
- Zöldségek közül: krumplit, kukoricát, szóját
- Hüvelyeseket: bab, borsó, lencse, földimogyoró
- Cukrot: kristálycukor, nádcukor, fruktóz
- Transzzsírokat: magas omega 6 tartalmú növényi olajokat és margarinokat…
- Tejtermékeket: tej, kefir, joghurtok, lágy sajtok, túró, tejföl, tejszín (kivéve a félkemény és kemény sajtok)
- Feldolgozott élelmiszereket és tartósítószereket.
A paleo étrend előnyei
A paleo étrendnek számos előnye van. Az első és legfontosabb előnye, hogy csökkenti az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A paleo étrendben fogyasztható ételnek magas a fehérje és az egészséges zsír tartalma, ami hosszú ideig teltségérzetet biztosít.
A paleo étrend nagyon fontos azok számára, akiknek immunrendszer problémáik vannak, mivel a paleo ételeknek antibakteriális, antivirális és gyulladáscsökkentő hatásuk van.
Csökkenthetők általa az allergiás betegségek (glutén, laktóz), emésztési zavarok (puffadás, hasmenés).
Mindig fontos, hogy hallgassunk saját testünk jelzéseire, hiszen mindannyian mások vagyunk, ezért találjuk meg azt az étrendet, ami nekünk a legmegfelelőbb.