Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 415 11 90

Blog
Reformsziget
2023.01.19 09:20

GLUTÉNMETES LISZTEK ÚTVESZTŐJÉBEN - MIT, MIRE HASZNÁLHATUNK?

GLUTÉNMETES LISZTEK ÚTVESZTŐJÉBEN - MIT, MIRE HASZNÁLHATUNK?

Amikor kiderül, hogy gluténérzékenyek  vagyunk és diétáznunk kell, szerintem az első, ami hirtelen eszünkbe jut az a lisztek kérdése, mivel ahhoz szoktunk hozzá, hogy a főzeléket, mártásokat, szószokat liszttel sűrítjük, a levesekbe csipetkét, galuskát teszünk és amúgy is sok tésztát fogyasztunk. Én sem voltam ezzel másként. Mihez kezdjünk tehát a gluténmentes diétában? Honnan tudjuk, hogy melyik lisztet mire használjuk?

GLUTÉNMETES LISZTEK ÚTVESZTŐJÉBEN - MIT, MIRE HASZNÁLHATUNK?

Kukoricaliszt

Sárga színe és enyhén édeskés íze miatt nem minden főétel sűrítéséhez illik, ennek ellenére az egyik legjobb alternatíva az egyszerűbb kevert tésztájú receptekben a búzaliszt helyettesítésére.

Előnye: kivánlóan használható sűrítésre, , valamint kevert tésztájú süteményekbe.

Hátránya: A hajtogatást, nyújtást, kelesztést igénylő tésztákhoz önmagában nem elegendő.

Rizsliszt, barna rizsliszt

Színe, íze kevésbé intenzív. Barna változata magasabb rosttartalmú, ezáltal kedvezően hat az emésztésre.

Előnye: A kukoricaliszthez hasonlóan jól alkalmazható sűrítéshez, kevert tésztájú süteményekhez.

Hátránya: Önállóan kelt tésztájú péksütemények, kenyerek készítésére nem alkalmas.

Kölesliszt, vöröslencseliszt

Kedvező tápanyag-összetételű lisztek. A kukoricaliszthez, rizsliszthez hasonlóan felhasználható olyan receptek készítésekor, amikor kevés lisztet kell csak felhasználni. Egyéb lisztekkel keverve számtalan receptben megállák a helyüket.

Psyllium (útifűmaghéj)

Sikér pótlására alkalmas. Jelentős mennyiségű vizet köt meg, segít a tészta rugalmasságának kialakításában. Ezen kívül több mint 80%-ban élelmi rostot tartalmaz, amely kifejezetten kedvező hatású az emésztőrendszer működésére.

Hajdinaliszt

A hajdinalisztből készítenek kenyeret, pogácsát, és süteményeket is. Magas rosttartalmának köszönhetően sokáig teltségérzetet biztosít, rendszeressé teszi az emésztést, kiemelkedő magnézium és kálium tartalma a megfelelő ásványi anyag ellátottsághoz is hozzájárul. A hajdinalisztet keverni kell más lisztfajtákkal. Az ételeknek finom, diós ízt kölcsönöz.

Kókuszliszt

A kókuszlisztnek alacsony a szénhidrát tartalma, viszont élelmi rostban nagyon gazdag. Elsősorban édességek készítéséhez lehet jól felhasználni. Használatánál azonban ügyelni kell arra, hogy rengeteg vizet vesz fel.  Egy csésze normál lisztet 1/4 csésze kókuszliszttel válthatsz ki. 

Mandulaliszt

A mandulaliszt kalciumban, E-vitaminban és egyszeresen telített zsírsavakban gazdag. Leginkább süteményekhez használják, a manapság nagyon menő macaron alapja, de panírozáshoz is érdemes kipróbálni. Könnyű sütni vele, hiszen egy az egyben helyettesíthető vele a sima liszt.

Csicseriborsóliszt

Élelmi rostokban gazdag, magas fehérjetartalmú, gluténmentes liszt, őrölt, szárított csicseriborsóból készül. Egy csésze liszt 3/4 csésze csicseriborsólisztnek felel meg. Elég karakteres, földes íze van, amit nem nagyon lehet elnyomni. Miután lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, nem emelkedik meg tőle hirtelen a vércukorszint.  Készíthetsz belőle krémlevest, hummuszt vagy fasírtot. Felbontás után érdemes a hűtőben tárolni.

 

Mely gluténmentes liszteket használjuk sűrítéshez?

Szószok, mártások, főzelékek, levesek sűrítéséhez kiválóan használhatók ezek egyszerű gluténmentes alaplisztek is, az ízbeli különbség az, ami befolyásolhatja választásunkat, de jól használhatóak sűrítéshez a keményítők is (pl. burgonya, kukorica, tápióka, étkezési).

Maniókaliszt

A manióka Dél-Amerikában őshonos gyökérzöldség, hasonlít a sárgarépához vagy a fehérrépához. Ebből készül a manióka- vagy más néven cassava liszt. Nagyon egészséges alapanyag, jelentős a C-vitamin, kalcium, foszfor tartalma. Magas a keményítőtartalma, de a kalóriatartalma alacsony. Semleges íze miatt szuper sütési alapanyag, a belőle készült ételeknek nem lesz erős, jellegzetes íze. Nem keverendő a tápiókaliszttel, ami egyfajta keményítő, a manióka viszont a teljes gyökeret tartalmazza, csak kiszárítva és őrölve. Rosttartalma emiatt jóval magasabb.

 

Mindenes lisztkeverék házilag recept:

  • 2 rész rizsliszt
  • 1 rész tápiókaliszt
  • 1 rész kukoricakeményítő vagy burgonyakeményítő

 

Várunk szeretettel Facebook csoportunkba is:
Reformsziget Mindenmentes Üzlet és Webáruház Csoport