
MI AZ A LAKTÓZÉRZÉKENYSÉG VAGY LAKTÓZ INTOLERANCIA?
Sokan szenvednek kellemetlen tünetektől a tej és tejtermékek fogyasztása után. Cikkünkből megtudhatod, hogy mi a külömbség a laktóz-intolerancia és a tejfehérje-érzékenység között, amik az egyik leggyakoribb táplálék intoleranciák.
Mi az a laktózérzékenység vagy laktóz intolerancia?
A laktózérzékenység egy olyan állapot, amelyben az emberi test eltérő módon reagál az élelmiszerekben található laktózra, azaz tejcukorra, ami egy olyan édesítőanyag, amely a tejben és tejtermékekben található. A laktóz lebontásához az emberi szervezetnek a laktáz nevű emésztőenzimre van szüksége.
A laktáz egy enzim, amely a tejcukrot (laktóz) hasítja kisebb cukormolekulákra, hogy azok felszívódhassanak a vékonybélben. Azok az emberek, akiknek természetesen alacsonyabb vagy teljesen hiányzik a laktáz enzim szintjük, nem tudják lebontani a tejcukrot, így az a bélben fermentálódik, ami gázképződést és más emésztési problémákat okoz.
A laktózérzékenység tünetei lehetnek hasi fájdalom, puffadás, hasmenés, émelygés és hányás.
Ha gyanakszol arra, hogy laktózérzékeny vagy, érdemes konzultálni egy orvossal vagy táplálkozási szakemberrel. Az orvos vérvizsgálat segítségével diagnosztizálni tudja az érzékenységet, valamint segítséget nyújthat abban is, hogy milyen élelmiszerekkel kell óvatosnak lenni, vagy milyen étrend-kiegészítőket (a gyógyszertárból is beszerezhetőek laktáz enzimek) érdemes szedni. A táplálkozási szakemberrel való konzultáció azért lehet fontos, hogy megismerjük a laktózmentes étrendhez szükséges tápanyagokat és azok forrásait.
Azok az emberek, akik érzékenyek a laktózra, gyakran korlátozzák az étrendjükben a tejtermékek fogyasztását vagy teljesen mellőzik is azt étrendjükből. Lehetőségük van növényi tejeket fogyasztani, mint pl. a mandulatej, szója tej, rizstej vagy zabtej is. De számos élelmiszer áll ma már rendelkezésre, amelyekkel pótolhatják a tejben található tápanyagokat.
Kaphatóak speciális laktózmentes tejtermékek is, mint a tej, sajt, joghurt, fagylalt, amelyek hagyományos változata magas laktóztartalmú. A húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, olajok, magvak, babok, és a tofu is biztonságos lehet a laktózérzékenyek számára. Érdemes azonban figyelni az élelmiszerek összetevőinek listájára, hiszen a laktóz jelen lehet az alapanyagokban is, mint például a kenyérben, leveskockában, felvágottakban és módosított ételkészítményekben.
Mi a különbség a laktóz-intolerancia és tejallergia között?
A laktóz intolerancia nem ugyanaz, mint a tejallergia, amelyet a szervezet a tejből származó fehérjékkel szembeni túlzott reakcióként kezel. A laktóz-intolerancia és a tejfehérje-érzékenység két különböző állapot, bár a tünetek hasonlóak lehetnek. A két állapot közötti különbség az, hogy a laktóz-intoleranciánál az érintett személy nem tolerálja a laktózt, azaz nem képes lebontani és megemészteni a tejtermékekben található tejcukrot, mert a szervezet nem termel elég laktáz enzimet. Míg tejfehérje-érzékenységről abban az esetben beszélünk, ha az immunrendszer reakcióba lép a tejben található fehérjékkel szemben, amely allergiás tüneteket okoz.
A tejfehérje-érzékenység tünetei következők lehetnek:
1. Bőrproblémák: kiütések, csalánkiütés, viszketés, ekcéma.
2. Emésztési problémák: hasmenés, hányás, puffadás, hasi fájdalom.
3. Légúti tünetek: asztmás reakciók, szénanátha, orr- és torokviszketés.
4. Általános tünetek: fejfájás, fáradtság, rossz közérzet.
Ezek a tünetek általában a tejtermékek fogyasztása után jelentkeznek. Ha tüneteket észlel, javasolt orvoshoz fordulni és kivizsgáltatni magát. A diagnózis felállításához allergia teszteket illetve vérvizsgálatokat végeznek.
A tejfehérje-érzékenység csecsemőknél ill. kisgyermekeknél fordul elő leggyakrabban, de időnként a felnőtteket is érintheti.
A kezelés az érintett személy étrendjének megváltoztatásából, a tejtermékek elkerüléséből és azok helyettesítéséből áll. Tejfehérje-érzékeny embereknek olyan ételeket kell választaniuk, amelyek nem tartalmaznak állati eredetű tejfehérjét. Alternatívák lehetnek a növényi alapú tejek, mint például a mandulatej, rizstej, kókusztej vagy szójatej, továbbiakban lehet például kókusztejszínt használni az édes és sós ételek elkészítéséhez, vagy növényi alapú joghurtokat, mint például szójajoghurtot vagy mandulajoghurtot fogyasztani. Fontos azonban minden esetben ellenőrizni az élelmiszercímkéket, hogy nem került-e bele tejfehérje az adott termékbe.