MI AZ AZ ERITRIT?
Az édesítőszerekről szóló blogsorozatunkban elkezdtük részletezni melyik édesítőszert miért érdemes fogyasztanunk. Ezúttal az eritritről tudhatunk meg még többet.
Az eritrit (E968) természetes cukoralkohol, mely megtalálható többek között a körtében, szőlőben, valamint a dinnyében is. Előállítása erjesztéssel történik hasonló módon, mint a fermentált tejtermékek esetében. Kinézetre nagyon hasonlít a hagyományos cukorra, azonban édesítőereje csak 60-80%-a annak. Íze hűs és édes, nincs utóíze, ennek köszönhetően közkedvelt édesítőszerré vált az elmúlt években.
Energiatartalma alacsony, glikémiás indexe 0-nak tekinthető, így inzulinrezisztenciával élők és cukorbetegek is fogyaszthatják. Mivel a fruktóz felszívódását lassítják a cukoralkoholok, így fruktóz felszívódási problémákkal küzdőknek az eritrit fogyasztása nem javasolt.
Az eritrit, másnéven eritritol köszönhetően a vékonybélben történő azonnali felszívódásának – a többi cukoralkohollal ellentétben – nem okoz hasi panaszokat, illetve nincs hashajtó hatással. Vigyázat! Egyszeri nagy mennyiség fogyasztása esetén viszont a vastagbélbe jutva, már jelentkezhetnek a cukoralkoholokra jellemző káros hatások.
Felhasználása igen sok rétű: az élelmiszerek eltarthatóságát növeli, így tartósítószerként, valamint stabilizátorként is hasznosíthatják. Bár por állagának köszönhetően jól alkalmazható lehet sütemények, tészták készítése közben, sajnos az eritrit nem nyújt megfelelő táptalajt a gombáknak, így a kelt, élesztővel készülő tésztákhoz nem a legjobb választás.
A webáruházunkban elérhető eritriteket itt találjátok: https://reformsziget.hu/Eritrit
„Sajnos, édesszájú vagyok...” - hangzik el szinte az összes családi, baráti összejövetel alkalmával. Bár manapság az édes íz szeretetét afféle gyenge pontnak tekintjük, valójában evolúciós jelentőséggel bír szeretete. Gondoljunk csak az anyatej szerepére...a csecsemők általi elfogadást az édes íz élménye teszi könnyebbé. Úgy tűnik ez a szeretet többünkben életünk végéig velünk marad. De nézzük meg közelebbről, hogy az édes íz iránti vágyódásunkat hogyan, és mivel érdemes kielégíteni?