MESTERSÉGES ÉDESÍTŐSZEREK II - ACESZULFÁM-K
Sorozatunkban már megismerkedtünk a természetes édesítőszerek három típusával, a steviával, eritrittel és xilittel. De mit lehet tudni a mesterséges édesítőszerekről? Lássuk az egyik legismertebbet!
1967-ben egy német vegyész Karl Clauss felfedezte a C4H4KNO4S fehér, kristályos port, amelyet ma csak aceszulfám-k néven ismerünk. Az élelmiszer címkéken (az Európai Unión belül) E950-s számmal jelölik ennek az adalékanyagnak a jelenlétét. Az asztali cukorhoz képest 200-szor édesebb, így kevesebb mennyiség használata is elegendő a kívánt édes íz elérésére, azonban nagyobb mennyiségben enyhén kesernyés utóíze lehet. Emiatt a kesernyés utóíz miatt a cukor volumenének pótlására sajnos önmagában alkalmatlan. Mivel hőálló vegyületről beszélünk – vagyis magas, akár 200 °C fokos hőmérsékleten sem sérül, vagy veszít édesítőerejéből – így süteményekben, hőkezelt ételek adalékanyagaként is felhasználható. Leggyakrabban cukormentes lekvárokban, dzsemekben, szénsavas- és szénsavmentes üdítőitalokban, csokoládékban, rágógumikban találkozhatunk vele. De nem ritka összetevője a cukormentes fogkrémeknek, szájvizeknek, vagy gyógyszerkészítményeknek sem. Az esetek többségében ez az édesítőszer nem önmagában, hanem valamilyen másik mesterséges, vagy természetes édesítővel együtt van az élelmiszerekhez adagolva. A boltokban folyadék, por vagy tabletta formájában is megvásárolhatjuk ezt a szintetikus édesítőszert.
Bár az utóbbi időben a fogyasztók bizalma megingott a mesterséges édesítőszerek biztonságosságával kapcsolatban, a WHO által javasolt maximális napi mennyiséggel, ami 15 mg/testsúlykilogramm biztonsággal fogyasztható a kiegyensúlyozott étrendünk részeként.
Az alábbi linkre kattintva megnézheted mely termékeink tartalmazzák az aceszulfám-K édesítőszert
„Sajnos, édesszájú vagyok...” - hangzik el szinte az összes családi, baráti összejövetel alkalmával. Bár manapság az édes íz szeretetét afféle gyenge pontnak tekintjük, valójában evolúciós jelentőséggel bír szeretete. Gondoljunk csak az anyatej szerepére...a csecsemők általi elfogadást az édes íz élménye teszi könnyebbé. Úgy tűnik ez a szeretet többünkben életünk végéig velünk marad. De nézzük meg közelebbről, hogy az édes íz iránti vágyódásunkat hogyan, és mivel érdemes kielégíteni?