
ÍGY LESZ A KLASSZIKUS LECSÓBÓL EGÉSZSÉGES FINOMSÁG - GLUTÉN-, HÚSMENTESEN IS ISTENI
Igazi klasszikus magyar étel, amit rengeteg féle képpen lehet elkészíteni. Az alap lecsó legfontosabb elemei a hagyma, a paprika és a paradicsom, amit a vega verzión túl készíthetjük tojással, hússal vagy rizzsel is.
Hozzávalók (4 főre):
- 5 ek olaj
- 2 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 db paprika (100 g/db)
- 2 db paradicsom (150 g/db)
- só, bors
- 1 tk őrölt kömény
- 2 tk pirospaprika
Elkészítés:
Egy edényt közepes lángon felhevítünk, és beleöntjük az olajat. Rádobjuk a fele vágott hagymát, megdinszteljük. Jöhet rá a szeletelt fokhagyma és a nagy kockára vágott paprika. Erre szórjuk a sót, a borsot, és a köményt, majd 8-10 percig kevergetve pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot, és hagyjuk, hogy levet eresszen. Rászórjuk a pirospaprikát, lefedjük, és 6-8 perc után megkeverjük. Ha több szafttal szeretjük, felöntjük vízzel vagy paradicsomszósszal. Ezután mindenki kedve szerint ízesítheti. Mehet bele a darabokra vágott kolbász, amivel rotyogtatjuk egy kis ideig. Jöhet bele felvert tojás, amit a már lekapcsolt tűzhelyen kavarunk a lecsónkhoz. A rizses változatnál a forró, natúr lecsóba keverjük a főtt rizst.
Tipp reform változathoz 💡
Dobj hozzá sült tofut vagy főtt csicseriborsót, ha még tartalmasabb, növényi alapú ételt szeretnél!
Ha szeretnénk eltenni, a kész, forró lecsót forró vízzel fertőtlenített befőttesüvegekbe tesszük, lefedjük, majd pár percig fejjel lefelé dunsztoljuk.