MUTATJUK HOGYAN HASZNÁLHATOD FEL A SZÁRÍTOTT STEVIA LEVELET
A stevia népszerű alternatívája a hagyományos cukornak. Ez a dél-amerikai eredetű növény leveleiből kivont édesítőszer számos egészségügyi előnnyel jár, és ízletes, természetes édességet biztosít.
Webáruházunk újdonságai között már meg lehet találni a szárított steviát is. Össze szedtük mire használható a többihez (folyékony, kristályos, por állagú vagy tabletta) képest.
A stevia előnyei:
- Rendkívül édes (cukkoral szemben 300-szor édesebb), ezért kevés is elegendő. Válassz minőségi szárított stevia levelet, hogy a legjobb ízélményt nyújtsa!
- Nincsen vércukoremelő hatása (ugyanis magas szénhidráttartalma ellenére, ez nem szívódik fel), így cukorbetegséggel és inzulinrezisztenciával élők is fogyaszthatják.
- Szénhidráttartalmát nem szükséges beleszámolni az elfogyasztott napi kalóriák közé.
- Hőstabil, így bátran használhatjuk sütéshez-főzéshez, ugyanakkor karamellizálásra sajnos nem alkalmas.
- Fogyasztását a hatóságok (eddig rendelkezésre álló állatkísérleti és humán tanulmányok biztonságosnak ítélték) maximalizálták: a megengedhető napi beviteli mennyiséget 4 mg/kg testtömegben.
- Túlzott egyszeri fogyasztása azért sem javallott, mivel nagyobb mennyiségben használva keserű utóíze lehet. Ezt kiküszöbölve érdemes egy másik édesítőszerrel, például eritrittel kevert terméket(pl. DIA-WELLNESS CUKORHELYETTESÍTŐ, ÉDESÍTŐ - ÖTSZÖRÖS vagy DIA-WELLNESS PALEOK 1:4 CUKORHELYETTESÍTŐ) vásárolni.
- Laktózérzékenyeknek körültekintően vásárolják (steviol-glikozid tartalmú készítmények nem mindegyike laktózmentes). A napraforgófélékre allergiásoknak fogyasztása nem javasolt.
Hogyan használhatjuk a szárított steviát?
Sokoldalúan felhasználható, például:
- Néhány levelet teába főzve, gyümölcslevesekhez, kompótokhoz adva.
- Meg is őrölhetjük (pl. kávédarálóban), így finom stevia porhoz jutunk.
- Készíthetünk stevia oldatot, amihez egy csésze forró vízbe tegyünk negyed csésze Stevia levelet. Várjuk meg míg teljesen kihűl, szűrjük le és az így kapott oldatot tartsuk hűtőben.
Legyen súlykontroll, egyéni ízpreferencia, vagy egészségre való törekvés az ok…már mindenkiben megfogalmazódott a kérdés: vajon melyik édesítőszert érdemes fogyasztanunk? Érdemes egyáltalán? Eritrit vagy xilit? Stevia vagy eritrit? Stevia vagy xilit? Sorozatunkban szeretnénk körbejárni a témát, és megismertetni a leggyakrabban használt édesítőszereket olvasóinkkal.
„Sajnos, édesszájú vagyok...” - hangzik el szinte az összes családi, baráti összejövetel alkalmával. Bár manapság az édes íz szeretetét afféle gyenge pontnak tekintjük, valójában evolúciós jelentőséggel bír szeretete. Gondoljunk csak az anyatej szerepére...a csecsemők általi elfogadást az édes íz élménye teszi könnyebbé. Úgy tűnik ez a szeretet többünkben életünk végéig velünk marad. De nézzük meg közelebbről, hogy az édes íz iránti vágyódásunkat hogyan, és mivel érdemes kielégíteni?