Mi a búzasikér és hogyan lehet felhasználni?
A búzasikér egy porszerű anyag fehérjedús, vegánbarát, és használatával úgy készíthetün egészséges kenyeret, hogy segítségével javíthatunk az állgán. Olvass tovább, hogy többet megtudjon arról, mitől is olyan különleges alapanyag a búzasikér.
Mi a búzsasikér?
A búzasikér a búzamagban található koncentrált fehérje, ismertebb nevén glutén. A sikér két fehérje, a gliadin (75%) és a glutenin (25%) keveréke, átlagosan minden búzaszem 80%-át teszi ki.
Miért adjunk búzasikért kenyérsütéskor a lisztünkhöz?
Sikértartalmuk alapján osztályozzák a liszteket, ami minél fehérebb, azaz minél kevesebb benne a rost, annál magasabb ez a szám. A kenyér minősége nagyban függ a liszt sikértartalmától. Mivel a sikér a lisztből készített tészta rugalmasságáért felel, tehát ha alacsony sikértartalmú lisztből (zab, rozs, Graham és a teljes kiőrlésű) készítünk tésztát, nem lesz olyan az állaga, mintha búzafinomlisztet vagy búzakenyérlisztet használtunk volna, hiszen arányaiban nem tartalmaz annyi koncentrált sikért, mint a jó minőségű, ám korántsem olyan egészséges fehér liszt.
Ha tehát azt szeretnénk, hogy az „egészséges” lisztekkel is megfelelően tudjunk dolgozni, egészen egyszerűen adjunk hozzá egy evőkanálnyi sikért, és máris megkapjuk azt az állagot, amelyet megszoktuk a hagyományos tésztáknál.
Tehát használatával a tészták szénhidráttartalma csökkenthető és növelhető a fehérjetartalma. Szép magas kenyeret lehet vele sütni, anélkül, hogy a közepe beesne.
Búzasikér a vegán konyhában mire is használható?
A búzasikérből készül a szejtán, másik nevén búzahús a húsételek helyettesítésére kiváló választás. B-vitaminokat, niacint, E-vitamint, rezet, vasat, mangánt, cinket, magnéziumot, kalciumot, foszfort és szelént tartalmaz. 100g szejtánban annyi fehérje található, mint 100g csirkemellben. A szejtán rengeteg féle képpen felhasználható, lehet sütni, grillezni, panírozhatod is, mint a rántott húst vagy készíthetsz belőle pörköltet illetve brassóit is. Állagát tekintve kissé gumis. Nagyobb mennyiségben elkészítve lefagyasztható.
Fogyaszthatják-e gluténérzékenyek?
Gluténérzékenyek számára teljes mértékben kerülendő a glutetnin összetevő miatt!
Hol kapható búzasikér?
A legtöbb reform és bio boltban beszerezhető, így természetesen nálunk is megvásárolhatod!
Várunk szeretettel Facebook csoportunkba is:
Reformsziget Mindenmentes Üzlet és Webáruház Csoport