GYORS ÉS FINOM SZENDVICSKRÉMEK
Egy jó reggeli, uzsonna vagy vacsora elkészítése általában gondot jelent – főleg, ha ételintoleranciában szenvedünk vagy valamilyen speciális diétát követünk, esetleg fogyni szeretnénk. A routin és a rohanás miatt könnyen beleesünk a monotonitás csapdájába, amely gyakran nélkülözi a szükséges tápanyagok, zöldségek és gyümölcsök bevitelét is. Aztán azon kapjuk magunkat, hogy már rettenetesen unjuk a boltban összevásárolt kész szendvicskrémeket, sajtkrémeket és felvágottakat. Néha összedobunk egy zabkását vagy egy rántottát, de már azt is meguntuk.
Ha ismerős a helyzet, akkor görgess lejjebb és nézd meg a gyorsan elkészíthető zöldségkrémjeinket, amelyek nemcsak finomak, de pár napig a hűtőben is elállnak. Feldobják az étkezést, ráadásul biztosítják a napi egy zöldségbevitelt és még a gyerekek is szeretik.
Padlizsánkrém (gluténmentes, vegán, paleo, keto, cukorbeteg étrendbe illeszhető)
- 2 nagy vagy 3 közepes méretű padlizsán
- fél fej vöröshagyma reszelve vagy nagyon apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma
- fekete bors
- só
- olívaolaj (szigorú paleolit táplálkozás esetén helyettesítsük paleoolajjal)
A padlizsánokat villával megszurkáljuk (különben felrobban a sütőben), és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a héja el nem kezd feketedni. Miután kihűlt, meghámozzuk. Figyeljünk arra, hogy csak rozsdamentes eszközöket használjunk. A kicsire szeletelt fokhagymagerezdeket olívaolajon megfuttatjuk. A padlizsánt, a sült fokhagymát, a vöröshagymát egy tálba helyezzük, majd sózzuk és borsozzuk. Botmixerrel összeturmixoljuk. A krémes állag eléréséhez adagoljunk hozzá még olívaolajat.
Tipp: krémesíthetjük vegán majonézzel is.
Gombakrém (gluténmentes, paleo, cukorbeteg étrendbe illeszthető)
- 30 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál kókuszzsír
- 1 főtt tojás
- fél deciliter kókusztej
- oregánó
- fekete bors
- só
- gránátalma
A hagymát a kókuszzsíron megfuttatjuk, majd rádobjuk a gombát és megpároljuk. Sóval, borssal és oregánóval ízesítjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tojást és a kókusztejet, majd botmixerrel pürésítjük. Tálalásnál a tetejére gránátalmát szórunk.
Tipp: Vegán táplálkozás esetén a tojást helyettesítsük vegán tojáspótlóval).
Avokádókrém (gluténmentes, paleo, keto, vegán, cukorbeteg étrendbe illeszthető)
- 1 érett avokádó
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- fél citrom leve
- szárított koriander
- fekete bors
- só
- olívaolaj
Az avokádót félbevágjuk, kikaparjuk a húsát. Az avokádót a fokhagymával, a korianderrel, a citromlével, a sóval, borssal és olívaolajjal összekeverjük, majd botmixerrel pürésítjük.
Tipp: ha szeretjük a paradicsomot, akkor 1 közepes méretű vagy 2 koktélparadicsomot is tehetünk bele.
Hummusz édesburgonyából (gluténmentes, vegán)
- 2 közepes méretű édesburgonya
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 3 fokhagymagerezd
- 2 evőkanál tahini
- 1 citrom leve
- só
Az édesburgonyát meghámozzuk, 2 cm-es darabokra vágjuk, és egy tepsiben 1 evőkanál olívaolajjal és a füstölt paprikával összeforgatjuk, egy rétegben szétterítjük. A fokhagymagerezdeket az édesburgonyák közé helyezzük. 30-35 perc alatt puhára sütjük. Sütés közben egyszer forgassuk át. Miután kihűlt robotgépben összedolgozzuk a tahinivel és a citromlével. Hozzáadjuk a maradék olívaolajat, ízlés szerint megsózzuk. Ha túl sűrű, akkor lazíthatjuk 50 ml hideg víz hozzáadásával.
Tipp: ha szereted a csípőset, akkor a sütésnél adhatsz az olajhoz őrült chilipaprikát, vagy tálalásnál megszórhatod vele a hummuszt.
Hasznos tippek a táláláshoz, párosításhoz:
Tálalásnál a krémeket megszórhatod pirított szezámmaggal, fenyőmaggal, pirított zsályalevéllel vagy friss petrezselyemmel. Mártogatáshoz használhatsz hasábra vágott friss zöldségeket (például paprikát, zellert, répát), kimagozott olajbogyót, kenyérrudakat vagy sós kekszet.
Gluténmentes kenyérfélékből válaszhatod termékeinket is.