GLUTÉNMENTES, VEGÁN GRILLEZETT TOFU PIRÍTOTT ZÖLDSÉGES ÜVEGTÉSZTÁVAL
A tofu a délkelet-ázsiai országok konyhájának alapvető élelmiszere. Magas fehérjetartalma miatt a vegetáriánusok étrendjében fontos szerepet foglal el, mint húspótló. Szójából készül, alapvetően íztelen, de jól átveszi más élelmiszerek, fűszernövények ízét, ezért édes és fűszeres ételek elkészítésére is egyaránt alkalmas.
Az üvegtészta gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, és mivel alacsony a kalória-, és szénhidráttartalma, cukorbetegek számára is fogyasztható.
Íme egy egyszerű és gyorsan elkészíthető recept, melyhez felhasználtuk ezen alapanyagokat.
Grillezett tofu pirított zöldséges üvegtésztával (gluténmentes, vegán, cukorbeteg étrendbe illeszthető - kb. 4 főre)
Hozzávalók:
- 680 g tofu
- 250 g üvegtészta
- 200 ml kókuszolaj
- 400 ml gluténmentes szójaszósz
- 4 db répa
- 400 g kelkáposzta
- 300 g zöldborsó
- 8 db csiperkegomba
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 csokor újhagyma
- gyömbér (kb. 5 cm-es darab)
Elkészítés:
Az üvegtésztát egy tálba tesszük, leöntjük annyi forró vízzel, amennyi ellepi. Hagyjuk benne állni, amíg a tészta megpuhul. Közben megpucoljuk a zöldségeket és a gyömbért. A répát gyufaszálra/julienne-re vágjuk, a káposztát lereszeljük, a gombát cikkekre vágjuk, az újhagymát pedig felkarikázzuk. A fele olajat felhevítjük egy serpenyőben, majd először rátesszük a gyömbért és kb. 1 percig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a répát, a káposztát, a borsót és a gombát, majd erős lángon megpirítjuk őket. Amikor elkezdenek karamellizálódni a zöldségek, beltesszül a lereszeljük fokhagymát és a leszűrt, lecsepegtetett üvegtésztát is. Alaposan átforgatjuk, meglocsoljuk 200 ml szójaszósszal, és további 2 percig pirítjuk. Végül a felkarikázott újhagymát is a tésztához keverjük.
A tofut szeletekre vágjuk, majd egy serpenyőben a maradék olajat felhevítjük, és mindkét oldalát kb. 2-2 perc alatt megsütjük, majd leöntjük a megmaradt szójaszósszal. Hagyjuk, hogy a szójaszósz szinte teljesen elpárologjon és rákaramellizálódjon a benne lévő cukor.
Tányérra szedjük a tésztát, ráhelyezzük a tofut és megszórjuk friss, aprított petrezselyemmel és földimogyoróval.
Ha további gluténmentes vagy vegán termékeket keresel, nézz szét webshopunkban!