TOVÁBBI MENTES SZENDVICSKRÉM RECEPTEK
Folytatjuk szendvicskrém recept sorozatunkat, ha újabb mentes, diétás reggelit, uzsonnát vagy vacsorát szeretnél készíteni, amit a gyerekek is szeretnek.
Tippet házi ropogós elkészítéséhez, valamint a tálaláshoz a blogbejegyzés végén találsz.
Babkrém (gluténmentes, vegán)
- 400 gramm előfőzött konzerv bab (fehér vagy cannellini)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve vagy citromlé
- fekete bors
- só
- olívaolaj
Serpenyőben felforrósítunk egy kis olívaolajat, megpároljuk rajta a vöröshagymát. Pár perc múlva hozzáadjuk a fokhagymát és még 2 percig tovább pároljuk. Megszórjuk fekete borssal és hozzáadjuk a babot. 5 percig kevergetjük a tűzön, majd levesszük, sózzuk és hozzáadjuk a citromlevet. Konyhai robotgépben összedolgozzuk. Ha krémesebbre szeretnénk, akkor adjunk még hozzá egy kis olívaolajat.
Olajbogyókrém (gluténmentes, vegán, paleo)
- 10 dkg aszalt paradicsom
- 5 dkg magozott olajbogyó
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 gramm reszelt citromhéj
- 1 evőkanál citromlé
- kakukkfű
- olívaolaj
Az aszalt paradicsomot apróra vágjuk és három evőkanál forró vízzel leöntjük. Az olajbogyót összevágjuk, a fokhagymát felszeleteljük. Az aszalt paradicsomot a vízzel együtt aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót. Addig turmixoljuk, amíg az állaga kenhető lesz. Semmiféleképpen se sózzuk, mert a paradicsom és az olajbogyó alapból sós.
Tonhalkrém (gluténmentes, paleo, keto, cukorbeteg étrendbe illeszthető)
- 20 dkg tonhalkonzerv
- 2 kemény tojás
- 1 negyed lilahagyma
- 1 szárzeller
- 2 evőkanál citromlé
- 1 csipet erős paprika
- fekete bors
- só
A tonhalkonzervből lecsepegtetjük a tonhalat és villával összetörjük. A tojásokat, a lilahagymát és a zellert apróra vágjuk. Minden összetevőt összekeverünk és botmixerrel krémesítjük.
Kesudiókrém mártogatáshoz (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)
- 5 dkg kesudió
- 1 ek. olívaolaj (vagy paleolaj)
- 1 ek. rizsliszt
- 2,5 dl növényi ital
- 2 ek. sörélesztőpehely
- 1 csomag zöldhagyma
A kesudiókat kevés vízben 8 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, leturmixoljuk. Felmelegített olajon megfuttatjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről és állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a fellangyosított növényi italt. Hozzáadjuk a sörélesztőt, sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, amíg sűrű lesz az állaga. A hagymát zöldjével együtt finomra vágjuk és a krémbe keverjük.
Tipp házi ropogóshoz: melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Egy tepsire fektessünk 12 vékony kenyér- vagy bagettszeletet, locsoljuk meg őket olívaolajjal. 12-15 perc alatt süssük őket aranybarnára. Amikor még meleg, dörzsöljük be fokhagymával. Zárt dobozban egy napig eláll.
Gluténmentes kenyérfélékből is elkészítheted!
Hasznos tippek a táláláshoz, párosításhoz:
Tálalásnál a krémeket megszórhatod pirított szezámmaggal, fenyőmaggal, pirított zsályalevéllel vagy friss petrezselyemmel.
Mártogatáshoz használhatsz hasábra vágott friss zöldségeket (például paprikát, zellert, répát), kimagozott olajbogyót, kenyérrudakat vagy sós kekszet.