
TOVÁBBI EGÉSZSÉGES SZENDVICSKRÉM RECEPT
Folytatva sorozatunkat további szendvicskrém ötlettekkel jövünk, hogy a jó reggeli, uzsonna vagy vacsora elkészítése ne jelentsen gondot – pláne, ha mi vagy családtagunk ételintolerancia, valamilyen speciális diéta vagy fogyókúra kihívásaival küzd.
Olvasd el az további gyorsan elkészíthető és egészséges krémjeinket, amelyek finomak, de pár napig a hűtőben is elállnak. Feldobják az étkezést, ráadásul biztosítják a napi egy zöldségbevitelt és még a gyerekek is szeretik.
Hummusz (laktózmentes, tojásmentes, vegán)
- 25 dkg főtt csicseriborsó konzerv
- 1 evőkanál tahini
- 3 ek. olívaolaj
- 1 csipet római kömény
- 1 kávéskanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Csepegtessük le a csicseriborsót, tegyük félre a levét. Robotgéphez pürésítjük le a csicseriborsót az olajjal, tahinivel, citromlével és a római köménnyel. A krémes állag eléréséhez adagoljuk hozzá a csicseriborsó levet. Sózzuk, borsozzuk.
Tipp: díszítéshez használhatunk füstölt paprikát, újhagymát, pirított tökmagot.
Paleokörözött (gluténmentes, paleo, keto)
- 10 dkg vegán túró vagy ToTu, azaz tojástúró (házi totu recept lejjebb)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 teáskanál mustár
- 1 evőkanál ghí
- 1 teáskanál paprikakrém
- só
- bors
- 1 csokor friss metélőhagyma
A vöröshagymát apró kockára vágjuk, a metélőhagymát finomra aprítjuk. A paleokörözött elkészítéséhez csak össze kell keverni a hozzávalókat és már kész is.
Tipp: a Totut helyettesíthetjük vegán túróval, így vegán étrendbe is könnyen beilleszthető.
(Totu házilag: 2 liter vizet 2 citrom levével felforralunk. 6 tojásfehérjét fehéredésig felverünk (ne legyen belőle kemény hab), majd beleöntjük a forrásban lévő vízbe. 8-10 percig kevergetve főzzük, amíg túrószerű állaga lesz. A megmaradt vizet gézen keresztül leszűrjük róla.)
Gombakrém:
- 40 dkg friss- vagy 2,5 zacskó 20 g-os szárított gomba
- 2 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek ghí
- petrezselyem, só, bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
Kibontom a tasakot, a gombákat mossuk meg folyóvízben, majd langyos vízben áztassuk 15 percig, végül szűrjük le.
Kókuszzsíron pirítsuk meg a hagymát, megdinszteljük meg rajta, sóval-borssal ízesítsük, majd saját levében pároljuk puhára, majd a fokhagyma is mehet bele. Apróra vágott petrezselymet, olívaolajat és citromlevet adunk hozzá. Turmixgéppel pépesítjük, és kenhetjük is a pirítósra vagy friss zsemlére. Rukkolával és paradicsommal tálalhatjuk.
Tormás tofukrém (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)
A tofut vastag szeletekre vágjuk, kinyomkodjuk belőle a nedvességet és forró olajon aranybarnára pirítjuk. A majonézzel, a citromlével és a tormával leturmixoljuk.
Hasznos tippek a táláláshoz, párosításhoz:
Tálalásnál a krémeket megszórhatod pirított szezámmaggal, fenyőmaggal, pirított zsályalevéllel vagy friss petrezselyemmel.
Mártogatáshoz használhatsz hasábra vágott friss zöldségeket (például paprikát, zellert, répát), kimagozott olajbogyót, kenyérrudakat vagy sós kekszet.
Gluténmentes kenyérfélékből válaszhatod termékeinket is.
Tipp házi ropogóshoz:
melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Egy tepsire fektessünk 12 vékony kenyér- vagy bagettszeletet, locsoljuk meg őket olívaolajjal. 12-15 perc alatt süssük őket aranybarnára. Amikor még meleg, dörzsöljük be fokhagymával. Zárt dobozban egy napig eláll.