KARÁCSONYI MENÜ ÖTLET: KLASSZIKUS ÍZEK ÜNNEPI, EGÉSZSÉGES KÖNTÖSBEN
A rántott hús és a franciasaláta klasszikus párosítása mindig nagy sikert arat, és a karácsonyi, szilveszteri asztalon is megállja a helyét. Ha szeretnéd ezt a hagyományos ételt feldobni és egészségesebben elkészíteni, íme néhány ötlet hozzá:
A karácsonyi menü összeállításakor a legfontosabb, hogy olyan ételeket válassz, amelyeket a családod szeret. Íme egy teljes ünnepi menü ötlet:
- Előétel: Halászlé vagy vegetáriánus változatnak gombaleves
- Főétel: Rántott hús franciasalátával, sült burgonyával és -zöldségekkel
- Desszert: Bejgli vagy gyümölcssaláta
Ünnepi ötletek:
- A panírozáshoz használhatsz zabpelyhet vagy fűszeres magkeveréket.
- Franciasaláta variáció: Lazaccal elegánsabb változatot kapunk.
- Vegetáriánus változat: A rántott húst helyettesítheted zöldségekkel.
- Gyermekbarát változat: Készíts kisebb falatokat, és kínálj mellé basmati rizst, esetleg ketchupot is.
- Előkészítés: Sok dolgot (leves, hús panírozása, bejgli) előre elkészíthetsz, hogy Karácsonykor több időd maradjon a szeretteidre.
- Vendégek: Kérdezd meg a vendégeidet, van-e valamilyen ételallergiájuk vagy diétás igényük. Szerezd be az alternatívákat webshopunkban!
- Tálalás: Gondold át, hogyan fogod tálalni az ételeket. Egy szép asztalterítéssel még ünnepibb lesz a vacsora. Használj vörös és arany színeket, valamint természetes anyagokat (gyertyát, tobozt, diót, fenyőágakat).
Rántott hús majonézes franciasalátával (tojásmentes, gluténmentes)
- 80 dkg sertésszűz
- 15 dkg rizsliszt
- 2 dl natúr joghurt
- 15 dkg gluténmentes zsemlemorzsa
- kókuszolaj a sütéshez
- 1 kg mirelit franciasaláta zöldségkeverék
- 25 dkg tofu
- 2,5 dl natúr joghurt
- 1 evőkanál mustár
- só
- bors
Elkészíztés:
A zöldségkeveréket sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd hagyjuk kihűlni. A tofut a joghurttal és a mustárral robotgépben krémesre aprítjuk, sózzuk és borsozzuk, majd összekeverjük a zöldségekkel. Hűtőben pihentessük 2 órát tálalás előtt. A szűzérmét 2 cm-es szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, majd sózzuk. Három lépésben panírozzuk: először a liszt, utána a joghurt, majd a legvégén a zsemlemorzsa. A szeleteket forró olajban megsütjük. Miután aranybarnára pirult, papírtörlővel bélelt tálra tesszük, hogy felitassuk róla a felesleges olajat. A meleg húst végül a kihűlt franciasalátával tálaljuk. Ha maradna, másnap -aki szereti- hidegen is fogyaszthatja.
Nézd meg a teljes karácsonyi kínálatunkat!
A mentesség nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a hagyományos karácsonyi ízekről.
Íme egy finom glutén- és tejmentes bejgli recept Kohári Évától, a Gluténmentes Íz-lik bloggerétől, amit mi cukormentesen készítettünk el. Nem kell félni tőle akkor sem, ha kezdő vagy a bejgli készítésben.