Vegán jackfruit pörkölt
A jackfruit egy gyümölcs, mely egészséges, magas fehérjetartalmú és kalóriaszegény. Általában a vegán és vegetáriánus konyha használja húshelyettesítésére. Vegánok, nem vegánok, ételallergiások nyugodtan fogyaszthatják, hiszen gluténmentes, szójamentes és laktózmentes étrendbe is beilleszthető.
A jackfruit gyümölcs íze az előzetes blansolás után teljesen elvész. Egy semleges ízű "húst" kapunk, ami teljesen átveszi az ízvilágát az ételnek, ami körülötte van. Állagra kicsit a gombára hasonlít, kinézetre viszont akár igazi hús is lehetne egy magyaros pörköltben.
Vegán jackfruit pörkölt recept
Hozzávalók:
Elkészítés:
- A vegán pörkölt elkészítéséhez először az aprított hagymát, fokhagymát és paprikát 10-15 perc alatt megpirítjuk az olajon, majd hozzáadjuk a fűszereket és a paradicsomot.
- Felöntjük 500 ml zöldségalaplével, felforraljuk, és egy botmixerrel pürésítjük.
- Így főzzük gyöngyözve 15-20 percig (ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá kevés alaplevet).
- A jackfruitot leszűrjük, és forrásban lévő sós vízben 1-2 percig blansírozzuk (ez azért szükséges, mert így veszít az édeskés ízéből).
- Nagyjából 2 cm-es kockákra vágjuk, majd a pörköltalapba szórjuk.
- Addig főzzük, amíg a jackfruit átveszi a szaft ízét, de még nem főtt szét (8-10 perc).
- Megszórjuk aprított petrezselyemmel.
- A tésztát forrásban lévő sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és a pörkölttel fogyasztjuk.