MIT ÉRDEMES TUDNI A NEM CÖLIÁKIÁS GLUTÉNÉRZÉKENYSÉGRŐL?
Szakértőnktől megtudhatjuk mi a különbség a cöliákia és a nem cöliákiás gluténérzékenység között.
A nem cöliákiás gluténérzékenység (Non Celiac Gluten Sensitivity - NCGS) gluténfogyasztás hatására jelentkező tüneti megnyilvánulás, olyan egyéneknél, akiknél a cöliákia és/vagy búzaallergia diagnózisa kizárható. Leggyakrabban valamilyen emésztőrendszert érintő betegség vagy antibiotikumos kezelés után alakulhat ki, aminek hatására a bélfal áteresztő képessége megnő és a tápanyagok félig emésztetlenül kerülnek a szervezetbe. Erre az immunrendszer védekező mechanizmussal válaszol. A nem cöliákiás gluténérzékenység tünetei diétával kezelhetők és a glutén tartalmú élelmiszerek idővel gond nélkül visszavezethetők a diétába.
Míg a cöliákánál a glutén fogyasztást követően napokkal, akár hetekkel később is jelentkezhetnek tünetek, úgy a NCGS-ben a fogyasztást követő pár órában és az azt követő napokban okozhat a glutén panaszt. Tünete lehet: görcsös hasi fájdalom, puffadás, szelesség, hányinger, hányás, teltségérzet, hasmenés.
Fontos azonban: a NCGS-t nehéz diagnosztizálni. Valamint a diagnosztizált esetek száma igen csekély, így előfordulhat, hogy azok is gluténmentes diétát követnek, akik számára ez nem lenne indokolt.
Okozhat bajt az indokolatlan gluténmentes diéta?
Igen! Gyakran a gluténmentes termékek (főleg feldolgozott, kész termékek) hiányosak vitaminokban és ásványianyagokban, illetve rostban. Az indokolatlan gluténmentes diéta egyoldalú táplálkozáshoz és hiánybetegséghez vezethet. Mindenképp konzultáljunk orvossal, dietetikussal mielőtt belevágunk!
Amennyiben diagnosztizált betegsége indokolttá tesz gluténmentes diéta követésére, úgy webshopunkban tudsz választani különféle gabonák és maglisztek, lisztkeverékek, tészták, köretek, nassolnivalók, és egyéb alapanyagok közül.