
Házi kenyérillat a sütőből – almás-zabkásás, kovászos kenyér
Nem csak illatos, elképesztően finom is: házi kovászos kenyér almás-zabpelyhes csavarral
Házi kenyérillat a sütőből – almás-zabkásás, kovászos kenyér:
Csodás élmény az otthon ízeivel belépni az őszbe. A frissen sült kenyér illata betölti a konyhát, és minden falatban ott van a meghittség. Ezúttal almás-zabkásás, kovászos kenyeret készítettünk, a Garat Malom kenyérlisztjével. A lédús almával kevert zabpehely selymessé, különlegessé teszi a tésztát, miközben a ropogós héj minden szeletet ünnepivé varázsol. A kovászolás lassú, türelmet igénylő folyamat – de minden percét megéri, hiszen a végeredmény egy kenyér, ami egyszerre tápláló, finom és igazán otthonos.
Hozzávalók 4 kisebb vagy 2 nagyobb kenyérhez:
- 2 kg Garat BL80 kenyérliszt
- 40 dkg aktív kovász
- 1,4 l víz
- 4 dkg só
- 1 bögre (2,5 dl) apró szemű zabpehely
- 2 db alma
Így készítsd el:
- Mosd el a kovászt 1,2 l vízben, keverd össze a liszttel, letakarva 30 percig hagyd, hogy a lisztszemcsék megszívják magukat. Közben a sót oldd fel a maradék 2 dl vízben, de még ne add hozzá a liszthez!
- Kezdd el kézzel dagasztani, közben a vízben oldott sót apránként add a tésztához. Addig dagaszd, míg csomómentes, kissé ragacsos, de formázható tésztát nem kapsz. Letakarva 40 percig pihentesd. Közben a zabpelyhet keverd össze a meghámozott, lereszelt, lédús almával, amit utána hagyj állni lefedve, hogy a zab teljesen megpuhuljon.
- A tésztát óvatosan húzd vékony lappá (enyhén megvizezett felületen). Kézzel kend el rajta a zabkása felét. Hajtsd be a tésztát jobbról középre, balról középre. Kend rá a maradék kását, majd hajtsd be a tésztát fentről középre, lentről középre. Tedd vissza a dagasztótálba, 40 percig ismét pihentesd, érleld.
- Coil hajtással* még 2x hajtsd össze, 40 perces időközönként. Ezt kb. 2 órás érlelés kövesse (nagyon meleg, hamar kel a tészta).
- Ezután vágd fel 4 darabra, egyesével gömbölyítsd (formázd elő), majd 30 percig ismét pihentesd. Így megkaptóják a végleges formát, és mehetnek is a kukoricaliszttel meghintett szakajtókba. Lefedve a hűtőben keleszd kb. 4 órán keresztül.
- A sütőt pizzavassal együtt melegítsd elő 230 fokosra, gőzösítsd.
- A megkelt tésztákat kettesével fordítsd sütőpapírra, díszítsd pengével.
Sütés módja, időtartama: 25 percig, 230 fokon, majd 20 percig 150 fokon.
Szeletelés előtt hagyd kihűlni a rácson.
*A coil hajtás lényege, hogy a tésztát alányúlva felemeled, majd hagyod, hogy saját súlya alatt visszahajoljon és „rátekeredjen” önmagára – így erősödik a szerkezete anélkül, hogy elszakadna.
Miért készítsd el?
Ez a kovászos kenyér nemcsak illatos és látványos, de minden szeletében ott rejlik az otthon meghitt íze. Nem kell péknek lenned ahhoz, hogy sikerüljön – elég egy kis türelem és szeretet a dagasztásban, hajtogatásban. Az alma és a zabpelyhes kása finoman gazdagítja a tésztát, a klasszikus fehér változat pedig bizonyítja, hogy az egyszerűség is lehet tökéletes. Ha szereted a ropogós héjú, puha bélzetű házi kenyereket, mindenképp érdemes kipróbálnod! A receptet most is a Reformsziget lisztjei inspirálták – ahonnan mindig valami különleges kerül a sütőbe. Köszönjük a receptet a Hegyaljai Boszorkánykonyhának.