NÉHÁNY EGYSZERŰ, HŰSÍTŐ CUKORMENTES ITAL A NYÁRRA
A kánikulában minden folyadék jól jön. A legtöbben sajnos nem iszunk elég vizet, amit cukros üdítőkkel nem jó helyettesíteni. Éppen ezért megragadunk minden olyan lehetőséget, ami izgalmasabbá teheti a folyadékpótlást. Íme néhány recept ötlet, hogy gyorsan frissítő italt készíthessünk a nyári forróságban:
Hibiszkusz tea:
Forraljunk fel 5 dl vizet, és tegyünk bele 3 evőkanál szárított hibiszkuszvirágot. Ha kioldódott a sötétpiros lé, akkor hagyjuk egy kicsit hűlni. Ezután szűrjük le az elázott szirmokat. Egy sűrűbb kivonatot kapunk, amit öntsük fel 1 liter hideg vízzel! Töltsük kancsóba vagy üvegbe, és tegyük a hűtőbe! Ízesítés nélkül fogyaszthatjuk, de aki akarja, mézzel édesítheti. A főzet savanykás ízű, a meggyhez hasonló. Remekül oltja a szomjunkat
Mentás limonádé:
1 liter vízhez 2 citrom- ill. 2 lime levét adjuk (helyettesíthetjük 6 evőkanál 100%-os citromlével), és ízlés szerint édesítjük cukorhelyettesítővel.
Tegyél bele citrom- és lime darabokat, valamint pár menta levelet.
Cukormentes házi bodzaszörp:
Hozzávalók:
- 2 marék bodzavirág (ne az út mellől szedjétek! és permetezve se legyen)
- 300 g édesítőszer
- 2 db kezeletlen héjú citrom
- ½ csokor menta
- 1 ½ l víz
A bodzavirágot az édesítőszerrel, a felkarikázott citromokkal és a mentával egy lábasba rakjuk, majd felöntjük a vízzel. Közepes lángon felforraljuk a bodzaszörp alapunkat, majd mikor felforrt, hagyjuk kb. fél napig hűlni hagyni. Ezután tiszta, fertőtlenített üvegbe töltjük, és jéggel, szódával, friss mentával és friss citromkarikákkal szervírozva fogyasztjuk.