
CUKORBETEG ÉTRENDBE ILLESZTHETŐ CÉKLÁS TAGLIATELLE
A cékla szezonja bár májustól november közepéig tart, az ősz egyik kedvence, igazi szuperzöldség. Tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek hozzájárulnak a szervezet normál működéséhez. Valamint nitrátokban is gazdag, ezzel növelve a sportolók teljesítményét.
Tehát a cékla tökéletes választás aktív életet élők vagy egészségtudatos étkezést követők esetén is.
Leginkább a savanyított variációja ismert, de közkedvelt italként is fogyasztani önmagában vagy más zöldségekkel, gyümölcsökkel turmixban. Készülhet belőle leves, püré, és hasábokra vagy karikára szelve a sütőben készülhet belőle köret vagy nasi. Felkockázva feldobhatjuk vele a salátánkat is. Az olasz konyha kedvelői készíthetnek belőle tésztát. Ez utóbbira mutatunk egy cukorbeteg diétába illeszthető receptet.
Céklás tagliatelle (cukorbeteg étrendbe illeszthető)
Hozzávalók:
- 160 g főtt cékla
- 400 g kamutliszt
- 2 tojás
- 400 g kelkáposzta
- 8 szardella
- 150 ml rizs főzőkrém
- 3 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve
- 25 g parmezán
- 35 g dió
- bazsalikom
- paleolaj
- só
- bors
Turmixoljuk a céklát sima pürévé, keverjük hozzá a lisztet, a tojásokat, sót és borsot, és keverjük tovább addig, amíg sima tésztát nem kapunk. Fóliába csomagolva 30 percig pihentessük. A tésztát legalább hatszor nyújtsuk át (kinyújtjuk, összehajtjuk kicsire, kinyújtjuk és így tovább), minden nyújtás után lisztezzük meg. Akkor jó, amikor lágy, de rugalmas a textúrája. Ezután vágjuk tagliatelle csíkokra és újra szórjuk meg liszttel. Terítsük a tésztacsíkokat egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Pihentessük egy órát hűtőszekrényben. Közben sós forrásban lévő vízben pároljuk meg a csíkokra vágott kelkáposztát. Szedjük ki, rakjuk félre. Olívaolajon pirítsuk meg a fokhagymát, a felaprított szardellát, majd keverjük hozzá a rizskrémet és a citromlevet, parmezánt, bazsalikomot, sót és borsot. Egyet forraljunk rajta, majd adjuk hozzá a kelkáposztát és melegítsük át. Tartsuk melegen, amíg elkészül a tészta. Forrásban lévő sós vízben főzzük meg a tésztát (3-5 perc). A kész tésztához keverjük hozzá a szószt. Kanalazhatunk hozzá egy keveset a tészta főzővizéből. Tálalásnál szórjuk meg pirított dióval vagy parmezán darabokkal.
Tipp: a céklától a tészta rost- és vitamintartalma magasabb. Ha vegetáriánus változatot szeretnénk, akkor cserélje le a szardellát kapribogyóra.