ŐSZI BEKUCKÓZÓS RECEPTEK: MELEGÍTSD FEL A LELKED!
Eljött az igazi hűvös ősz, mely tökéletes időszak arra, hogy bekuckózzunk egy meleg takaró alá, és élvezzük a finom, házias ételek ízét.
Íme néhány mentes ötlet, hogy az őszi estéid még kellemesebbé váljanak:
Melegítő levesek
- Zöldségkrémleves (cukkinikrémleves, instant erdei gomba leves, instant paradicsomleves): Használj hozzá friss, szezonális alapanyagokat.
- Erőleves: Íze, illata azonnal elűzi a hideget.
- Ramen: Tökéletes választás egy hideg őszi vagy téli napon.
Sült finomságok
- Sült zöldségek (burgonya, édesburgonya, cékla, sütőtök), gyümölcsök (alma fahéjjal és dióval)
- Sült gesztenye: az ősz egyik legjellegzetesebb és legfinomabb íze. A forró, puha bél és a ropogós héj tökéletes kombinációja egy igazi kényeztetésnek.
TIPP: A gesztenyéket egy éles késsel keresztben bevágjuk, majd 1-2 órára vízbe áztatjuk. Addig sütjük, amíg a bevágások szétnyílnak, és még melegen pucoljuk meg.
Édes kísértés
- Almás pite: Az őszi gyümölcsök egyik sztárjával.
Gluténmentes almás pite recept Kohári Évitől, a Gluténmentes íz-lik bloggerétől
Hozzávalók:
Tészta:
- 400 g it’s us miklos’ universal mix lisztkeverék
- 150 g porcukor helyettesítő
- 6 g sütőpor
- 150 g zsír
- 1 db M-es méretű tojás
- 200 g tejföl
Töltelék:
- 6 db savanykás alma
- ízlés szerint kókuszvirágcukor
- ízlés szerint fahéj
- ízlés szerint citromlé
- 150 g it’s us vaníliás omlós keksz darálva
Összeállításhoz:
- 2 evőkanál it’s us zsemlemorzsa
Tetejére:
- 1 db M-es méretű tojássárgája
Elkészítés:
A tésztához a lisztkeveréket, a porcukrot és a sütőport mérjük egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze, majd morzsoljuk el a zsírral. Adjuk hozzá a tojást, a tejfölt, és gyúrjunk egynemű tésztát, majd csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe 30 percre. Az almákat pucoljuk meg, és nagylyukú reszelővel reszeljük le. Szórjuk meg cukorral, fahéjjal, locsoljuk meg citromlével, és keverjük össze. Hagyjuk 10-15 percet állni, majd keverjük össze a darált keksszel. Ha túl sok levet eresztett az alma, picit nyomkodjuk ki. A tésztát rizsliszttel megszórt felületen gyúrjuk át, és osszuk két egyenlő részre. Nyújtsuk a tésztákat vékony, kb. 30×40 cm-es téglalapokká, és az egyiket tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Szórjuk meg zsemlemorzsával, és simítsuk rá az almát, és fedjük le a másik lappal. Kenjük le a tetejét tojássárgájával, és díszítsük óvatosan villával. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt süssük készre.
Italok
- "Mézes" tea: Gyógyító hatású testnek, léleknek, mely kellemesen felmelegít.
- Forró csokoládé: Cukormentes pillecukorral vagy -tejszínhabbal és kakaóporral díszítve.
- Forralt bor: Fűszerekkel (szegfűszeg, fahéj, bourbon vanília) és citrom-, narancskarikával ízesítve.
Fedezd fel karácsonyi termékeinket is!
A sütőtök az ősz egyik slágerzöldsége. Készítettünk már belőle halloween-i vendégvárót, sőt, desszertet is, de főételt nem - ahogy rizottót sem. Így két legyet ütünk egy csapással ezzel a recepttel.