
VEGETÁRIÁNUS SÜTŐTÖKÖS RIZOTTÓ
A sütőtök az ősz egyik slágerzöldsége. Készítettünk már belőle halloween-i vendégvárót, sőt, desszertet is, de főételt nem - ahogy rizottót sem. Így két legyet ütünk egy csapással ezzel a recepttel.
Sütőtökös rizottó (vegetáriánus)
Hozzávalók:
- 300 g sütőtök (tisztított mennyiség)
- 4 ek olívaolaj
- só, bors
- 50 g vaj
- 2 fej salottahagyma
- 6-8 levél zsálya
- 200 g arborio rizottórizs
- 100 ml fehérbor
- 800 ml zöldségalaplé
- 50 g parmezán
Elkészítés:
A sütőtököt 1,5-2 cm-es kockákra vágjuk, összeforgatjuk az olívaolajjal, sóval, borssal, és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. 25 g vajat megolvasztunk egy lábasban és lepirítjuk rajta az apróra vágott salottahagymát (helyette használhatunk valamivel kevesebb vöröshagymát, mely nagyobb méretű és erőteljesebb ízvilágú). Rádobjuk a szintén apróra vágott zsályát (pár levelet félreteszünk a tálaláshoz), és fél percig pirítjuk. Ekkor beleszórjuk a rizst, megkeverjük, és felöntjük a borral. Míg párolog a bor, elkészítjük a zöldségalaplevet leveskockából. Ha elpárolgott a bor, hozzáadjuk a sütőtök felét és 2-3 merőkanalanként adagoljuk hozzá az alaplevet. Sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük míg krémes nem lesz. Lezárjuk és belerakjuk a maradék vajat és a reszelt parmezánt. Belekeverjük a maradék tököt és zsályalevelekkel díszítjük.
Vegánok és cukorbetegek használhatnak a parmezán helyett sörélesztőpelyhet, mely magas krómtartalma miatt hatékonyabbá teszi az inzulinfelhasználást, és segít a vércukorszint stabilizálásban.
Nézd meg további vegán termékeinket is!
A sütőtök megsütve édes ízű, így emiatt desszertben is remek alapanyag. Próbáld ki a teljes kiőrlésű liszttel készült brownie receptünket vele.
Íme egy-egy szellemes, egészséges és cukormentes Halloween-i vendégváró, melyet kísértetiesen gyorsan elkészíthetsz.