MARGHERITA PIZZA: ÉLVEZHETJÜK CUKORBETEGSÉG ESETÉN IS
A Margherita pizza a legklasszikusabb pizzák egyike. A ropogós, vékony tészta, a friss bazsalikom és az olvadt mozzarella tökéletes harmóniát alkot. Cukorbetegség esetén is élvezhetjük, ha néhány módosítást végzünk a receptjén. Íme, egy finom és egészséges változat, amely tökéletes választás lehet egy könnyű vacsorára vagy ebédre.
Tippek a cukorbeteg-barát margherita pizzához:
- Válassz teljes kiőrlésű lisztet, hogy növeld a rosttartalmat és lassítsd a szénhidrátok felszívódását.
- Minél kevesebbet keleszted a tésztát, annál alacsonyabb lesz a glikémiás indexe.
- A kovászos tészta alacsonyabb glikémiás indexű, mint az élesztős.
- Válassz egészségesebb paradicsomszószt.
- Csökkentsd a mozzarella mennyiségét, vagy válassz alacsony zsírtartalmú alternatívát, például feta- vagy kecskesajtot.
- Dúsítsd a pizzát zöldségekkel, például friss gombával, -paprikával, olivával vagy spenóttal.
Margherita pizza recept (cukorbeteg étrendbe illeszthető)
Hozzávalók:
-
¾ csésze teljes kiőrlésű liszt
-
¾ csésze meleg víz
-
1 teáskanál élesztő
-
2 tk. búzasikér
-
1 ek. zabpehelyliszt
-
1 ek. olívaolaj
-
feltétnek: szeletelt paradicsom, friss oregánó, zúzott fokhagyma, fekete bors, mozzarella sajt
Elkészítés:
A tésztához oldjuk fel az élesztőt langyos vízben, hagyjuk állni 5 percig. A száraz hozzávalókat keverjük össze, majd adjuk hozzá az olívaolajat, a vizet és az élesztő keveréket. Gyúrjuk át alaposan, és tegyük hűtőszekrénybe legalább egy órára. Pihentetés után nyújtsuk ki, majd helyezzük tepsibe. Kenjük meg a paradicsomszósszal, majd a tetejére rakjuk rá a feltéteket. 220 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig süssük, amíg a tészta széle ropogósra sül.
Rohanós napokon válaszd gluténmentes kész pizza tésztánkat!
A mentesség nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a hagyományos karácsonyi ízekről.
Íme egy finom glutén- és tejmentes bejgli recept Kohári Évától, a Gluténmentes Íz-lik bloggerétől, amit mi cukormentesen készítettünk el. Nem kell félni tőle akkor sem, ha kezdő vagy a bejgli készítésben.