GLUTÉN-, TEJ- ÉS CUKORMENTES BEJGLI: KARÁCSONYI FINOMSÁG AZ ÉRZÉKENYSÉGGEL ÉLŐKNEK
A mentesség nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a hagyományos karácsonyi ízekről.
Íme egy finom glutén- és tejmentes bejgli recept Kohári Évától, a Gluténmentes Íz-lik bloggerétől, amit mi cukormentesen készítettünk el. Nem kell félni tőle akkor sem, ha kezdő vagy a bejgli készítésben.
Glutén-, tej-, cukormentes bejgli
Hozzávalók 6 rúd tésztához:
- 750 g it's us miklos universal mix lisztkeverék
- 400 g margarin
- 2 db tojás
- 100 csepp stevia
- 7 g szárított élesztő
- 300 g növényi tejhelyettesítő
- 1 csipet só
Hozzávalók a mákos töltelékhez:
- 200 g darált mák
- 140 csepp stevia
- 40 g mazsola
- 35 g gluténmentes zsemlemorzsa
- 200 g növényi tejhelyettesítő
- 2 ek szilvalekvár
- 1/2 citrom reszelt héja (mi szárítottat használtunk)
- 12 g vaníliás cukor
- 1 kk fahéj
Hozzávalók a diós töltelékhez:
- 200 g darált dió
- 140 csepp stevia
- 40 g mazsola vagy aszalt áfonya
- 35 g gluténmentes zsemlemorzsa
- 150 g víz
- 12 g vaníliás cukor
- 1/2 citrom héja
Hozzávalók a gesztenyés töltelékhez:
- 300 g gesztenyemassza
- 50 csepp stevia
- 100 g növényi tejhelyettesítő
- 2 ek barack- vagy narancslekvár
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 kk fahéj
Tetejére:
- 2 tojás
Elkészítés:
Mérjük ki keverőtálba a lisztet, édesítőt, sót és az élesztőt, majd keverjük össze. Morzsoljuk el benne a margarint, öntsük hozzá a növényi tejhelyettesítőt, és gyúrjunk rugalmas tésztát. Oszlassuk 6 egyenő gombócra, csomagoljuk fóliába és pihentessük a hűtőben egy órát.
A mákos töltelékhez a növényi tejet forraljuk fel a sztíviát, keverjük össze a mákkal és adjuk hozzá az összes többi hozzávalót. A dióshoz a vizet forraljuk fel a cukorhelyettesítővel, ebbe keverjük a többi hozzávalót. A gesztenyéshez keverjük a masszához az édesítőszert, fahéjat a növényi tejjel és főzzűk sűrű masszává, majd keverjük hozzá a lekvárt és a reszelt citromhéjat. A töltelékeket ossszuk 2-2 egyenlő részre.
A gombócokat gyúrjuk át enyhén lisztezett felületen és nyújtsuk 2-3 mm vastag téglalappá. A kinyújtott tésztákon egyenletesen oszlassuk el a kihűlt töltelékeket. A tészta rövidebb oldalait hajtsuk a töltelékre és a hosszabbik oldalán tekerjük fel.
A feltekert rudakat tegyük sütűpapírral bélelt tepsibe és kenjük le a tetejüket tojássárgájával. Hűvös helyen pihentessük, míg a tojás rá nem szárad. Ezután az egész felvert tojással kenjük le és pihentessük száradásig hűvös helyen. Utolsó rétegnek a kissé felvert tojás fehérje következik, amitől szép fényes lesz. Várjuk meg, hogy a hűvösön ez a réteg is megszáradjon.
Melegítsük fel a sütőt 180 fokra. Hurkapálcával pár helyen szurkáljuk meg egészen az aljukig, hogy a forró gőz távozni tudjon. Süssük 35-40 perc alatt készre.
A receptben található termékeket megtalálod a karácsonyi ajánlataink között. Nézd meg további ötletünket a kategóriában itt.
Év elején egy nyereményjátékot hirdettünk a webshopunkban méltán közkedvelt Garat malom lisztek receptjeiből, ahol az egyik versenyző beküldte a kovászos bejgli receptjét. A Karácsony közeledtével ezt szeretnénk megosztani olvasóinkkal cukormentes változatban.