
FARSANGI FÁNK GLUTÉNMENTESEN, AIR FRYERBEN SÜTVE
A farsangi szezon a mulatság és a finom falatok időszaka. A farsangi fánk pedig a legikonikusabb étele.
A farsangi fánkot szinte mindenki szereti, azonban az olajszagot már kevésbé. Erre a problémára nyújt megoldást, ha air fryer-ben készülnek az egészségesebb fánkok, melyekről akkor se kell lemondanod, ha gluténérzékeny vagy. Mutatjuk, hogyan készítheted el gluténmentesen Gluténmentes Íz-lik Évi receptje alapján.
Hozzávalók:
• 7 g szárított élesztő
• 70 g kókuszvirágcukor
• 350 g növényi ital
• 2 db M-es méretű tojássárgája
• 12 g útifűmaghéj
• 1 nagy csipet nagy tisztaságú konyhasó
• 50 g olvasztott vaj / margarin
Elkészítés:
Öntsük egy tálba a langyos növényi italt. Adjunk hozzá kevés kókuszvirágcukrot, és tegyük bele az élesztőt. Pár perc alatt futtassuk fel. Adjuk a felfuttatott élesztőhöz a tojások sárgáját, a maradék kókuszvirágcukrot, az útifüvet és keverjük alaposan össze. Mehet bele a kétfajta lisztkeverék, a konyhasó és alaposan gyúrjuk össze. Mikor már majdnem tökéletesen egynemű a tészta, öntsük hozzá az olvasztott vajat, majd dagasszuk készre a tésztát. A kelesztőtálat szórjuk ki kevés rizsliszttel, tegyük bele a tésztát és lefedve kelesszük szobahőmérsékleten kb. 45 percet.
A pihentetési idő után rizsliszttel megszórt felületen óvatosan lapogassuk vékonyra a tésztát hajtogassuk balról, jobbról. Lapítsuk ismét kissé ki, majd jöhet az újabb hajtogatás. A tésztát osszuk 12 egyenlő részre. Kiszaggathatjuk vagy formázhatunk belőle bucikat, rudacskákat is. Takarjuk le a megformázott tésztákat és pihentessük szobahőmérsékleten 30 percet.
Air fryerben olajspray-vel minden oldalát megfújva 180 fokon 6-8 perc alatt süssük ki őket. Félidőben fordítsuk meg a fánkokat.
Tálaljuk porcukor helyettesítővel meghintve és cukormentes baracklekvárral.