Reformsziget - A mindenmentes ízforrás

12:00-ig leadott rendeléseket

akár a következő munkanapon házhoz szállítjuk!

(GLS futárszolgálat esetében)

Kategóriák
Reformsziget - A mindenmentes ízforrás

12:00-ig leadott rendeléseket

akár a következő munkanapon házhoz szállítjuk!

(GLS futárszolgálat esetében)

  • Kategóriák
    • Újdonságok
    • Akciók
    • Kiemelt ajánlatok
    • Reform Élelmiszerek
    • Speciális Diéták
    • Étrendkiegészítők
    • Márkáink
    • Környezettudatos otthon
    • Egyéb termékek
    • Mentsd meg!
  • Receptek
  • Étrend tippek
  • Hasznos tanácsok
  • Info
    • Hűségpont rendszer
    • Képes vásárlói tájékoztató
    • GYIK
  • Kérdőív
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
ÖRÖK KÉRDÉS: CUKOR VAGY ÉDESÍTŐSZER?

ÖRÖK KÉRDÉS: CUKOR VAGY ÉDESÍTŐSZER?

„Sajnos, édesszájú vagyok...” - hangzik el szinte az összes családi, baráti összejövetel alkalmával. Bár manapság az édes íz szeretetét afféle gyenge pontnak tekintjük, valójában evolúciós jelentőséggel bír szeretete. Gondoljunk csak az anyatej szerepére...a csecsemők általi elfogadást az édes íz élménye teszi könnyebbé. Úgy tűnik ez a szeretet többünkben életünk végéig velünk marad. De nézzük meg közelebbről, hogy az édes íz iránti vágyódásunkat hogyan, és mivel érdemes kielégíteni?

Reformsziget szakértő

Cukor

Bármilyen forrásból is származzanak a cukrok, mindegyik típusát a szénhidrátok közé soroljuk, egyik legfontosabb, nélkülözhetetlen energiaforrásként.

Először tisztáznunk kell, hogy mi a különbség a természetes és a hozzáadott cukor között.

Természetes cukornak nevezzük azokat a cukrokat, amelyek természetes módon fordulnak elő élelmiszereinkben és nem utólag lettek azokhoz hozzáadva. Ilyenek vannak például gyümölcsökben, 100%-os gyümölcslevekben, tejben és egyéb táplálékunkban.

Hozzáadott cukrok pedig azok, amik utólag, általunk vagy a gyártás során kerül bele az élelmiszerbe, ételbe.

Általánosan elmondható a cukorról, hogy túlzott bevitele egészségügyi kockázattal jár, melyek között van az elhízás, fogszuvasodás, cukorbetegség. Azonban kiegyensúlyozott táplálkozás mellett, moderált mennyiségben beilleszthető a táplálkozásunkba, amelynek legnagyobb részét az agyunk hasznosítja.

Ám mi az a mennyiség, ami már sok?

Jó tisztában lenni azzal, mint ahogyan a többi szénhidrát esetében is, 1 gramm cukor 4,1 kcal energiát szolgáltat. Az egészségügyi ajánlások szerint a napi energiaszükségletünk 50-55%-át kell, hogy a szénhidrátok képezzék. De ebből a cukor csupán 10%-át teheti ki. Vagyis, ha egy 2000 kcal-s napi energiaszükséglettel számolunk, akkor 245-270 g szénhidrátot kell egy napra biztosítanunk, melyből nagyjából 50 grammnyi lehet hozzáadott cukor. (Figyelem! A tejben, gyümölcsökben, zöldségekben lévő “cukrok”, nem számítanak bele ebbe a 10%-ba, ugyanis azok természetes formában fordulnak elő, viszont a napi szénhidrátmennyiségbe ugyanúgy kalkulálnunk kell velük.)

Ezt az 50 grammot, nagyjából fél liter cukros üdítővel (pl. kóla, vagy ice tea…) már el is érhetjük.
Élelmiszer címkéken a következőképp találkozhatunk velük: szacharóz, glükóz, fruktóz, laktóz, dextróz, maltóz, glükóz-fruktóz szirup, invertcukor, keményítőszirup, kukoricaszirup, melasz stb.

Édesítőszer

Mit tudunk tenni, ha fogyni szeretnénk és az energiabevitelünket csökkenteni szeretnénk, ha cukorbetegséggel élünk, így étrendünkben a hozzáadott cukrokat ki kell zárjuk, esetleg fokozottan szeretnénk fogainkat védeni a szuvasodástól?

Ez esetben a mesterséges édesítőszerek megoldást jelenthetnek. A legtöbb édesítőszernek, energiaértéke elhanyagolható, illetve nincs hatással a vércukorszintre, így cukorbetegek, inzulinrezisztensek diétájába is beilleszthetőek. Ilyenek az acelszulfám-k, az aszpartám, vagy a szacharin.
A cukorpótlók energiaértéke a cukoréval közel azonos, bár a vércukorszintre gyakorolt hatása lassabb, elhúzódóbb. 

Az eritrit (pl. PALEOLIT ERYTHRITOL, 1 kg) kivételével a cukorhelyettesítők, mint a xilit (pl. PALEOLIT XILIT) vagy a stevia (pl. ALMITAS STEVIA, 30 ml) hasi panaszokat, görcsöket okozhatnak az arra érzékenyeknél.

A laktózérzékenyek körültekintően válasszanak steviol-glikozid tartalmú termékeket. Fenilketonúriában szenvedő anyagcserebetegek pedig kerüljék az aszpartámot.

Az édesítőszerek – legyenek mesterségesek, vagy természetesek – számos előnnyel bírhatnak, amennyiben szeretnénk a cukrot csökkenteni étrendünkben. Azonban érdemes megbeszéljük háziorvosunkkal, dietetikusunkkal nekünk melyik lehetne a megfelelőbb és mik a biztonságos határértékek, amellyel még nem kerültünk bele egy szélsőséges, egyhangú diétába.

Általánosan elmondható, hogy az édes ízről nem kell lemondanunk, csak ismernünk kell szervezetünk korlátait és igyekezzünk mértéket tartani, egy kiegyensúlyozott, aktív életmódot folytatni. Ha pedig ezeket mind megtettük, akkor nem kell sajnálkozzunk a család előtt, amikor harapunk egyet a szülinapi tortából…legyen az cukros, vagy édesítőszeres.

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Pulsation Solutions Kft.
    • 2225 Üllő, Dózsa György utca 18/A
    • +36204139710
    • info@reformsziget.hu

 

  • facebook

  • instagram

  • Tiktok

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre és küldünk részedre egy 1000 Ft értékű üdvözlő kupont e-mailben. 
Fedezd fel mentes termékeinket és receptjeinket, hogy megkönnyítsük Neked az egészséges táplálkozást!

Feliratkozás
olcsobbat.hu
argep.hu
Árukereső.hu Árukereső.hu
paypal
simplepay_hu_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Újdonságok
  • Akciók
  • Kiemelt ajánlatok
  • Reform Élelmiszerek
  • Speciális Diéták
  • Étrendkiegészítők
  • Márkáink
  • Környezettudatos otthon
  • Egyéb termékek
  • Mentsd meg!
  • Receptek
  • Étrend tippek
  • Hasznos tanácsok
  • Info
    Info
    • Hűségpont rendszer
    • Képes vásárlói tájékoztató
    • GYIK
  • Kérdőív
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.