ÍGY HELYETTESÍTHETJÜK A TOJÁST
A tojást megemeli a sütiket, összeragasztja az alkotókat, nedvességet és teltséget ad az ételnek. Most megmutatjuk, mivel és hogyan helyettesítheted! Tojás elhagyására abban az esetben van szükség, ha allergiások vagyunk, vagy vegán étrendet követünk. Ezek helyettesítők tökéletesen használhatóak tojás helyett bármilyen indokunk is van rá.
ÍGY HELYETTESÍTHETJÜK A TOJÁST
BANÁN
A banánnal nem csak a tojást helyettsíthetjük sütibe, muffinba vagy palacsintába, de sokkal kevesebb édesítőre is lesz szükségünk, mivel a banán egyúttal édesít is. Fontos, hogy a banán miatt enyhén banán íze lesz a sütinek, szóval abban az esetben használjuk, ha a készítendő süti a banán ízével harmonizál. :)
A legjobb banán erre a célra az érett banán. Használjunk egy fél banánt minden tojás helyett sütéskor.
ALMASZÓSZ
Az almaszósz sem csak tojás helyett érdemes használni, mert egyébként több receptben az olaj helyettesítésére is kiváló, ha egészségesebb változatot szeretnénk. Használjunk 60 gramm cukrozatlan almaszószt tojásonként a süteményreceptekben.
LENMAG ÉS CHIAMAG
A lenmag és chiamag tökéletesen használlható tojás helyettesítésére nem csak sütéskor, de fasirtoknál is alkalmazható. No nem egybe, le kell darálni kávédarálón. Keverjünk össze 1 evőkanál magot 3 evőkanál vízzel egy kis edényben és hagyjuk pár percig, hogy kocsonyás állagú legyen. Már használhatjuk is!
A magtojás maximum 2-3 tojás helyettesítésére használható. Kiválóan szuperál vagdaltakban, fasírtokban, húsgombócban, muffinokban vagy palacsintákban.
CSICSERIBORSÓLISZT
A csicseriborsóliszt kötőanyagként és lazítóanyagként is működik. A legérdekesebb felhasználási módja mégiscsak az, ha omlettet készítesz belőle.
3 evőkanál csicseriborsólisztet keverjünk össze ugyanennyi evőkanál vízzel, amíg krémes nem lesz. Ez az adag egy tojást helyettesít. A csicseriborsónak van egyfajta nyers íze az ételben.
MAGVAJAK
Földimogyoróvaj, mandulavaj és kesudióvaj is kivánlóan használható tojáshelyettesítőnek.
Nagyon jól ragasztanak, inkább édesebb süteményekbe használjuk az átütő íze miatt.
3 evőkanál magvaj = 1 tojásnak felel meg.
AGAR-AGAR:
Keverjünk össze 1 evőkanál agar-agart 1 evőkanál vízzel. Összekeverés után egyből használható. Tojás vagy zselatin helyettesítésére ideális pl. kocsonyánál , panna cottánál.
1 evőkanál agar - agar + 1 evőkanál víz = 1 tojásnak felel meg
ÚTIFŰMAGHÉJ
Keverd össze az útifűmaghéjat a vízzel és hagyd pár percig állni, hogy kocsonyás állagú legyen. Őrölt változatot használj. Még panírozásra és kenyérsütésre is használható.
1 evőkanál útifűmaghéj + 3 evőkanál víz = 1 tojás
ECET ÉS SZÓDABIKARBÓNA KOMBINÁCIÓJA
1 teáskanál (7 gramm) szódabikarbóna és 1 evőkanál (15 gramm) ecet keverése helyettesíthet egy tojást a legtöbb receptben.
NATÚR TOFU
Pépesítsük a tofut. Mivel íztelen, ezért sós és édes ételekben is használható, jó térfogatnövelő.
Negyed csésze tofu = 1 tojás
TOJÁSPOTLÓ HÁZILAG
- 30dkg őrölt nyílgyökér, vagy burgonyakeményítő, vagy tápióka keményítő
- 6 dkg sütőpor
- 1 ek guargumi (opcionális)
Keverjük össze, és egy befőttes üvegben tárolhatjuk.
Tojásonként: 1 ½ tk keveréket, 1 ek kókusz -, vagy repceolajjal, 2 ek vízzel habosra keverünk.
TOJÁSHAB
Csicseriborsó konzerv levéből: Bármilyen hihetetlenül hangzik, tényleg működik, hogy a konzerv csicseriborsó levét használd tojásfehérje helyett! Kiváló kötőanyag, pl. fasírtokba, süteményekbe, de porcukorral vagy a diétázóknak poreritrittel habosra verve habcsók is készíthető belőle, melyet aquafabának hívnak! A hagyományos tojásfehérjehabhoz hasonlóan kell vele bánni. A zsiradéktartalmú „adalékokkal”, mint pl. kókuszreszelék, kakaópor sajnos nem működik, elfolyósodik a hab.
Kb. 50 grammnyi lé felel meg 1 db tojásnak.
EXTRA TIPPEK:
A tojás illatát és ízét elérhetjük a fekete só hozzáadásával, aminek a kénes íze hasonlít a tojáséra.
Nagyon szép sárga színt érhetünk el kurkuma hozzáadásával, amiből kevés is elég. Ha növényi tejet és kurkumát összekeverünnk, azzal megkenhetjük a sütemény tetejét.