BEVÁLT PRAKTIKÁK CUKOR- ÉS TARTÓSÍTÓSZERMENTES LEKVÁR FŐZÉSÉHEZ
Megmutatjuk hogyan lehet a lekvár olyan, mint a nagymamádé!
A piacokon már roskadoznak a pultok a friss gyümölcsöktől. Csupa finomság, amit most érdemes eltenni télre, hogy legyen mit kenni a vajas kenyérre vagy a süteményekbe!
Ahhoz, hogy ne kelljen fél napot a nyári kánikulában a forró lekvárosfazék felett állnod, mégis sűrű, cukormentes lekvárod legyen, használj pektint. A segítségével finom, tartósítószer nélkül is évekig elálló diétás lekvárokat tudsz főzni.
A pektin:
A pektin (almapektin, citruspektin) egy olyan természetes, növényi eredetű sűrítőanyag, amely eleve megtalálható a húsosabb gyümölcsök héjában, illetve húsában is. Magas pektintartalmú gyümölcsök: citrom, narancs, fekete ribizli, birsalma, piros ribizli, egres, alma, kajszibarack, ringló. Minél magasabb egy gyümölcsben a pektin tartalom, annál gyorsabban sűrűsödik be a belőle készülő lekvár. Ha biztosra szeretnél menni, használj természetes alma- vagy citruspektint, ami mesterséges adalékanyagok nélkül segít elérni a kívánt sűrűséget. Minél több pektint keversz a gyümölcshöz, annál sűrűbb lesz a lekvár.
Pektin használata:
Csak keverd össze a pektint édesítőszerrel, majd adagold a tűzhelyen rotyogó gyümölcshöz. Kb. 60 gramm elegendő 10 kg gyümölcsből készülő lekvár elkészítéséhez. Ha azonban kemény dzsemet szeretnél kb. 1 kg gyümölcshöz adj 20-30 gramm pektint. Általánosságban elmondható, hogy a pektin a befőzni kívánt gyümölcs súlyának 0,5-1%-a legyen.
További praktikák:
- mosd meg nagyon alaposan (akár többször is) a gyümölcsöt
- használj tiszta, sérülésmentes üvegeket és tetőket (azok a tetők, amik már egyszer fel lettek késsel feszegetve, nem lesznek sajnos jók!)
- a citromsav tovább sűríti a lekvárt, növeli az eltarthatóságot és a gyümölcsök természetes, élénk színét is segít megőrizni
- miután megtöltötted az üvegeket, szorosan csavard rá mindegyikre a tetejét és azonnal állítsd 5 percre fejre!
- ezután a fejre állított üvegeket tedd száraz dunsztba: tekerjük minden oldalról vastag ruhába (pl. pléd, paplan), majd hagyd 3-4 napon keresztül, hogy nagyon lassan, fokozatosan kihűljön).
Kipróbálhatod a Dia-Wellness pektin keverékét is!