
HISZTAMININTOLERANCIA TÜNETEI ÉS KEZELÉSE – AMIT MINDENKÉPP TUDNOD KELL
Manapság talán már egyre gyakrabban találkozni a hisztaminérzékenység, hisztaminszegény szóval, jelzővel. De mit is jelentenek ezek pontosan? Egyáltalán mi az a hisztamin?
Cikkünkben választ adunk ezekre a kérdésekre és összefoglaljuk, mik is azok a fő pontok, amelyekkel érdemes tisztában lenni, amennyiben érintettek lehetünk és a fennálló érzékenység esetén diétára kényszerülünk.
1. Mi az a hisztamin és miért okozhat problémát?
A hisztamin egy úgy nevezett biogén amin, amely az emberi szervezetben lévő hízósejtek (masztociták) allergiás reakció esetén termelnek. A vastagbélben lévő mikroorganizmusok is előállíthatnak hisztamint. Ezentúl növényi és állati eredetű táplálék fermentációjának következtében a mikroorganizmusok anyagcseretermékeként jönnek létre.
Erős fiziológiai hatásuk van, vagyis hatnak az érrendszerre, idegrendszerre és nagy mennyiségben lehetnek toxikusak.
Szerepük szervezetünk védekezőrendszerében kap helyet, védelmet nyújhatnak különböző allergénekkel szemben. A szervezetbe jutó allergén a hízósejteket aktiválva fokozza a hisztamin kiválasztását, ezzel allergiára hasonlító (nem immunreakció következtében kialakuló) tüneteket okozva.
Mikor beszélünk hisztaminérzékenységről?
Ahogy már említettük, a hisztamin termelése szervezetünkben elengedhetetlen védekező mechanizmusának működéséhez.
De mikor okozhat gondot a hisztamin?
A hisztaminnal akkor van probléma, amikor az felhalmazódik a szervezetünkben a túlzott termelődése miatt, vagy nem tudjuk megfelelően lebontani, illetve toxikus mennyiségben fogyasztottunk a magas hisztamintartalmú táplálékokból.
Túlzott termelődésének, vagy nem megfelelő lebontásának hátterében számos betegség húzódhat meg: például gyulladásos emésztőrendszeri betegségek, tápanyaghiányos állapot, vagy bélfertőzések. Azonban kialakulásának hátterében állhat genetikai hajlam, vagy a hisztamin bontásáért felelős enzim (diamino-oxidáz: DAO) működését gátló gyógyszer szedése is. Tüdő-, szív- és érrendszeri megbetegedés, vagy magas vérnyomás esetén, illetve B12-vitamin hiányában magasabb a kockázat, hogy a magas hisztamintartalmú táplálékok a hisztaminérzékenységre utaló tüneteket okozzák. Ugyanez igaz azokra, akik valamilyen gyomor-bélrendszeri megbetegedésben szenvednek, esetleg Crohn betegséggel, vagy gyomorgyulladással, irritábilis bélszindrómával diagnosztizáltak.
2. Gyakori tünetek – ezekre érdemes figyelni
Tünetei elég szerteágazóak lehetnek. Azonban diagnosztizálása mindenképp javasolt, amennyiben az alábbi tünetek közül többet is észlelünk. A tünetei a teljesség igénye nélkül az alábbiak lehetnek:
- hasfájás, puffadás
- hasmenés
- orrfolyás, tüsszögés
- ekcéma, vagy csalánkiütésszerű bőrkiütések
- erős fejfájás
- piros szemek
- hányinger, fejfájás
- túlzott gyomorsav termelődés
- bőr-, szem-, fül-, orrviszketés
- ortosztatikus hipotónia, szédülés
- alacsony vérnyomás
- magas pulzus
- hőhullámok
Honnan tudom, hogy hisztaminérzékeny vagyok?
Amennyiben gyanakszunk a hisztaminérzékenységre érdemes megvizsgáltatni vérünkben a DAO enzimszintet és a hisztaminszintet egyszerre. Ebből látható, hogy adott hisztamin jelenlétében, megfelelő mennyiségű bontóenzim van-e a szervezetünkben.
A teszt eredményének kiértékelése és a diagnózis meghatározása mindenképp orvosi segítséget igényel. |
3. Milyen ételek tartalmaznak sok hisztamint? – Ezeket érdemes kerülni
A hisztamin nem önmagában van jelen egyes élelmiszerekben, hanem az élelmiszer tárolásával, érlelésével, feldolgozásával nő meg a szintje. Éppen ezért nem csak az számít, hogy mit eszel, hanem milyen friss az alapanyag.
Gyakori, magas hisztamintartalmú ételek:
- Érlelt sajtok, szalámifélék, füstölt húsok
- Halak (különösen tonhal, makréla, szardínia – főleg konzerv formában)
- Fermentált ételek (pl. savanyú káposzta, szójaszósz, ecetes termékek)
- Paradicsom, spenót, avokádó, padlizsán
- Alkohol (különösen vörösbor, pezsgő)
4. Mit lehet tenni? – Étrend, életmód és terméktippek
A hisztaminszegény étrend célja a tüneteket okozó ételek minimalizálása, valamint a gyulladáscsökkentő, friss, természetes alapanyagokra való áttérés.
Amit érdemes előtérbe helyezni:
- Friss, házi készítésű ételek
- Mentes, egyszerű összetevőjű alapanyagok (pl. rizs, quinoa, köles)
- Hisztaminszegény gluténmentes tészták (pl. rizstészta, kukoricatészta)
- Sütéshez hisztaminszegény lisztek: kölesliszt, rizsliszt, hajdinaliszt
- Egyszerű snackek, mint puffasztott rizsszelet vagy házi zabos keksz természetes összetevőkkel
- Kókusztej, rizstej, vagy mandulaital hozzáadott cukormentesen
5. Mentes termékek, amik segíthetnek a mindennapokban
A hisztaminszegény étrend elsőre bonyolultnak tűnhet, de sokféle könnyen beilleszthető, kész vagy félkész mentes termék létezik már, amivel egyszerűbb a főzés és az uzsonnacsomagolás is.
Ajánlott terméktípusok hisztaminérzékenyeknek:
- Gluténmentes, tartósítószermentes tészták
- Puffasztott gabonaszeletek (rizs, köles)
- Natúr, édesítetlen növényi italok
- Hisztaminszegény alapanyagok
👉 Tipp: Ha még új számodra ez az étrend, kezdd néhány biztos alapdarabbal – a Reformsziget webáruházban Hisztaminszegény kategóriában illetve -címkével külön válogatott termékek segítenek az eligazodásban. |
Korábbi cikkünkben tisztáztuk mi az a hisztamin, hisztaminérzékenység és amennyiben valakinek hisztaminszegény étrendet kell követnie, milyen szabályoknak kell megfeleljen. Na de hogy is néz ki ez a gyakorlatban?
Hoztunk nektek egy mintaétrendet, amely segítség lehet a hisztaminszegény diétát kezdőknek.
Egyszerű, tápláló és teljesen vegán! Ez a vöröslencséből készült, fűszeres zöldségfasírt igazi komfortétel – kívül ropogós, belül puha, és szinte mindenhez illik! ???
Ez a recept Alidától, a Hegyaljai Boszorkánykonyha varázslójától érkezett, aki újra megmutatta, hogyan lehet egyszerre kreatív, egészséges és ínycsiklandó a vegán konyha!