Reformsziget - A mindenmentes ízforrás

12:00-ig leadott rendeléseket

akár a következő munkanapon házhoz szállítjuk!

(GLS futárszolgálat esetében)

Kategóriák
Reformsziget - A mindenmentes ízforrás

12:00-ig leadott rendeléseket

akár a következő munkanapon házhoz szállítjuk!

(GLS futárszolgálat esetében)

  • Kategóriák
    • Újdonságok
    • Akciók
    • Kiemelt ajánlatok
    • Reform Élelmiszerek
    • Speciális Diéták
    • Étrendkiegészítők
    • Márkáink
    • Környezettudatos otthon
    • Egyéb termékek
    • Mentsd meg!
  • Receptek
  • Étrend tippek
  • Hasznos tanácsok
  • Info
    • Hűségpont rendszer
    • Képes vásárlói tájékoztató
    • GYIK
  • Kérdőív
  1. Étrend tippek
  1. Étrend tippek
Vissza
HISZTAMININTOLERANCIA TÜNETEI ÉS KEZELÉSE – AMIT MINDENKÉPP TUDNOD KELL

HISZTAMININTOLERANCIA TÜNETEI ÉS KEZELÉSE – AMIT MINDENKÉPP TUDNOD KELL

Manapság talán már egyre gyakrabban találkozni a hisztaminérzékenység, hisztaminszegény szóval, jelzővel. De mit is jelentenek ezek pontosan? Egyáltalán mi az a hisztamin?
Cikkünkben választ adunk ezekre a kérdésekre és összefoglaljuk, mik is azok a fő pontok, amelyekkel érdemes tisztában lenni, amennyiben érintettek lehetünk és a fennálló érzékenység esetén diétára kényszerülünk.

Reformsziget szakértő

1. Mi az a hisztamin és miért okozhat problémát?

A hisztamin egy úgy nevezett biogén amin, amely az emberi szervezetben lévő hízósejtek (masztociták) allergiás reakció esetén termelnek. A vastagbélben lévő mikroorganizmusok is előállíthatnak hisztamint. Ezentúl növényi és állati eredetű táplálék fermentációjának következtében a mikroorganizmusok anyagcseretermékeként jönnek létre.
Erős fiziológiai hatásuk van, vagyis hatnak az érrendszerre, idegrendszerre és nagy mennyiségben lehetnek toxikusak.
Szerepük szervezetünk védekezőrendszerében kap helyet, védelmet nyújhatnak különböző allergénekkel szemben. A szervezetbe jutó allergén a hízósejteket aktiválva fokozza a hisztamin kiválasztását, ezzel allergiára hasonlító (nem immunreakció következtében kialakuló) tüneteket okozva.

Mikor beszélünk hisztaminérzékenységről?

Ahogy már említettük, a hisztamin termelése szervezetünkben elengedhetetlen védekező mechanizmusának működéséhez.

De mikor okozhat gondot a hisztamin?

A hisztaminnal akkor van probléma, amikor az felhalmazódik a szervezetünkben a túlzott termelődése miatt, vagy nem tudjuk megfelelően lebontani, illetve toxikus mennyiségben fogyasztottunk a magas hisztamintartalmú táplálékokból.
Túlzott termelődésének, vagy nem megfelelő lebontásának hátterében számos betegség húzódhat meg: például gyulladásos emésztőrendszeri betegségek, tápanyaghiányos állapot, vagy bélfertőzések. Azonban kialakulásának hátterében állhat genetikai hajlam, vagy a hisztamin bontásáért felelős enzim (diamino-oxidáz: DAO) működését gátló gyógyszer szedése is. Tüdő-, szív- és érrendszeri megbetegedés, vagy magas vérnyomás esetén, illetve B12-vitamin hiányában magasabb a kockázat, hogy a magas hisztamintartalmú táplálékok a hisztaminérzékenységre utaló tüneteket okozzák. Ugyanez igaz azokra, akik valamilyen gyomor-bélrendszeri megbetegedésben szenvednek, esetleg Crohn betegséggel, vagy gyomorgyulladással, irritábilis bélszindrómával diagnosztizáltak.

2. Gyakori tünetek – ezekre érdemes figyelni

Tünetei elég szerteágazóak lehetnek. Azonban diagnosztizálása mindenképp javasolt, amennyiben az alábbi tünetek közül többet is észlelünk. A tünetei a teljesség igénye nélkül az alábbiak lehetnek:

  • hasfájás, puffadás
  • hasmenés
  • orrfolyás, tüsszögés
  • ekcéma, vagy csalánkiütésszerű bőrkiütések
  • erős fejfájás
  • piros szemek
  • hányinger, fejfájás
  • túlzott gyomorsav termelődés
  • bőr-, szem-, fül-, orrviszketés
  • ortosztatikus hipotónia, szédülés
  • alacsony vérnyomás
  • magas pulzus
  • hőhullámok

Honnan tudom, hogy hisztaminérzékeny vagyok?

Amennyiben gyanakszunk a hisztaminérzékenységre érdemes megvizsgáltatni vérünkben a DAO enzimszintet és a hisztaminszintet egyszerre. Ebből látható, hogy adott hisztamin jelenlétében, megfelelő mennyiségű bontóenzim van-e a szervezetünkben.

A teszt eredményének kiértékelése és a diagnózis meghatározása mindenképp orvosi segítséget igényel.

3. Milyen ételek tartalmaznak sok hisztamint? – Ezeket érdemes kerülni

A hisztamin nem önmagában van jelen egyes élelmiszerekben, hanem az élelmiszer tárolásával, érlelésével, feldolgozásával nő meg a szintje. Éppen ezért nem csak az számít, hogy mit eszel, hanem milyen friss az alapanyag.

Gyakori, magas hisztamintartalmú ételek:

  • Érlelt sajtok, szalámifélék, füstölt húsok
  • Halak (különösen tonhal, makréla, szardínia – főleg konzerv formában)
  • Fermentált ételek (pl. savanyú káposzta, szójaszósz, ecetes termékek)
  • Paradicsom, spenót, avokádó, padlizsán
  • Alkohol (különösen vörösbor, pezsgő)

4. Mit lehet tenni? – Étrend, életmód és terméktippek

A hisztaminszegény étrend célja a tüneteket okozó ételek minimalizálása, valamint a gyulladáscsökkentő, friss, természetes alapanyagokra való áttérés.

Amit érdemes előtérbe helyezni:

  • Friss, házi készítésű ételek
  • Mentes, egyszerű összetevőjű alapanyagok (pl. rizs, quinoa, köles)
  • Hisztaminszegény gluténmentes tészták (pl. rizstészta, kukoricatészta)
  • Sütéshez hisztaminszegény lisztek: kölesliszt, rizsliszt, hajdinaliszt
  • Egyszerű snackek, mint puffasztott rizsszelet vagy házi zabos keksz természetes összetevőkkel
  • Kókusztej, rizstej, vagy mandulaital hozzáadott cukormentesen

5. Mentes termékek, amik segíthetnek a mindennapokban

A hisztaminszegény étrend elsőre bonyolultnak tűnhet, de sokféle könnyen beilleszthető, kész vagy félkész mentes termék létezik már, amivel egyszerűbb a főzés és az uzsonnacsomagolás is.

Ajánlott terméktípusok hisztaminérzékenyeknek:

  • Gluténmentes, tartósítószermentes tészták
  • Puffasztott gabonaszeletek (rizs, köles)
  • Natúr, édesítetlen növényi italok
  • Hisztaminszegény alapanyagok
👉 Tipp: Ha még új számodra ez az étrend, kezdd néhány biztos alapdarabbal – a Reformsziget webáruházban Hisztaminszegény kategóriában illetve -címkével külön válogatott termékek segítenek az eligazodásban.
TERMÉKAJÁNLÓ HISZTAMINSZEGÉNY ÉTRENDHEZ
RICE UP PUFFASZTOTT RIZS SZELET QUINOA-CHIA 120 G

RICE UP PUFFASZTOTT RIZS SZELET QUINOA-CHIA 120 G

Raktáron
495 Ft
Egységár: 4 125 Ft/Kg0.12
RISO SCOTTI VITAL RIZSITAL 1 L

RISO SCOTTI VITAL RIZSITAL 1 L

Raktáron
950 Ft
Egységár: 950 Ft/L1
MANDOR PRÉMIUM BARISTA KÓKUSZITAL 1 L

MANDOR PRÉMIUM BARISTA KÓKUSZITAL 1 L

Raktáron
1 300 Ft
Egységár: 1 300 Ft/L1
CORNITO GLUTÉNMENTES TARHONYA TÉSZTA 200 G

CORNITO GLUTÉNMENTES TARHONYA TÉSZTA 200 G

Raktáron
690 Ft
Egységár: 3 450 Ft/Kg0.2
BIO QUINOA 500 G BIORGANIK

BIO QUINOA 500 G BIORGANIK

Raktáron
2 300 Ft
Egységár: 4 600 Ft/Kg0.5
HAJDINALISZT 500 G

HAJDINALISZT 500 G

Raktáron
1 430 Ft
Egységár: 2 860 Ft/Kg0.5
KÖLES HÁNTOLT 1 KG - BULKSHOP

KÖLES HÁNTOLT 1 KG - BULKSHOP

Raktáron
1 390 Ft
Egységár: 1 390 Ft/Kg1
JÁZMIN RIZS, PRÉMIUM GOLD MINŐSÉG - 1KG

JÁZMIN RIZS, PRÉMIUM GOLD MINŐSÉG - 1KG

Raktáron
1 890 Ft
Egységár: 1 890 Ft/Kg1
RIZSTÉSZTA 400 G, SZÉLESMETÉLT

RIZSTÉSZTA 400 G, SZÉLESMETÉLT

Raktáron
1 540 Ft
Egységár: 3 850 Ft/Kg0.4
HISZTAMINSZEGÉNY MINTAÉTREND
Reformsziget szakértő
HISZTAMINSZEGÉNY MINTAÉTREND

Korábbi cikkünkben tisztáztuk mi az a hisztamin, hisztaminérzékenység és amennyiben valakinek hisztaminszegény étrendet kell követnie, milyen szabályoknak kell megfeleljen. Na de hogy is néz ki ez a gyakorlatban?
Hoztunk nektek egy mintaétrendet, amely segítség lehet a hisztaminszegény diétát kezdőknek.  

FŰSZERES VÖRÖSLENCSE FASÍRT – ALIDA, A HEGYALJAI BOSZORKÁNYKONYHA VARÁZSLATA
Reformsziget
FŰSZERES VÖRÖSLENCSE FASÍRT – ALIDA, A HEGYALJAI BOSZORKÁNYKONYHA VARÁZSLATA

Egyszerű, tápláló és teljesen vegán! Ez a vöröslencséből készült, fűszeres zöldségfasírt igazi komfortétel – kívül ropogós, belül puha, és szinte mindenhez illik! ?‍??

Ez a recept Alidától, a Hegyaljai Boszorkánykonyha varázslójától érkezett, aki újra megmutatta, hogyan lehet egyszerre kreatív, egészséges és ínycsiklandó a vegán konyha!

 

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Pulsation Solutions Kft.
    • 2225 Üllő, Dózsa György utca 18/A
    • +36204139710
    • info@reformsziget.hu

 

  • facebook

  • instagram

  • Tiktok

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre és küldünk részedre egy 1000 Ft értékű üdvözlő kupont e-mailben. 
Fedezd fel mentes termékeinket és receptjeinket, hogy megkönnyítsük Neked az egészséges táplálkozást!

Feliratkozás
olcsobbat.hu
argep.hu
Árukereső.hu Árukereső.hu
paypal
simplepay_hu_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Újdonságok
  • Akciók
  • Kiemelt ajánlatok
  • Reform Élelmiszerek
  • Speciális Diéták
  • Étrendkiegészítők
  • Márkáink
  • Környezettudatos otthon
  • Egyéb termékek
  • Mentsd meg!
  • Receptek
  • Étrend tippek
  • Hasznos tanácsok
  • Info
    Info
    • Hűségpont rendszer
    • Képes vásárlói tájékoztató
    • GYIK
  • Kérdőív
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.