
MEDVEHAGYMÁS-SAJTOS POGÁCSA A HEGYALJA BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBÓL
A tavasz egyik első, igazi kincse a medvehagyma – friss, illatos, enyhén fokhagymás aromájával egyszerűen ellenállhatatlan. A Hegyaljai boszorkánykonyhában született ez a puha pogácsa, amelybe belecsempésztük a tavasz zöldjét is.
Ha te is szívesen lepnéd meg a családot vagy a vendégeket egy különleges, mégis hagyományos ízvilágú pogácsával, próbáld ki ezt a receptet – Reformsziget alapanyagokkal!
📝 Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 10 g só
- 250 g puha vaj
- 2 tojás
- 190 g tejföl
- 50 ml tej
- 1 teáskanál cukor
- 7 g instant élesztő
- 1 marék friss medvehagyma, apróra vágva
A tetejére:
- 1 felvert tojás
- reszelt sajt (vegán cheddar)
👩🍳 Elkészítés lépésről lépésre:
1. Az élesztő felfuttatása
A langyos tejbe keverjük a cukrot, beleszórjuk az élesztőt, és lefedve pár perc alatt felfuttatjuk.
2. A tészta összeállítása
A lisztet egy nagy tálba tesszük, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejfölt, sót és a felfuttatott élesztőt. Elkezdjük dagasztani, majd fokozatosan adagoljuk a puha vajat. A végén belekeverjük az apróra vágott medvehagymát is.
Addig dagasztjuk, amíg a tészta szép fényes lesz, elválik az edény falától. Letakarva 30 percet kel.
3. Hajtogatás és kelesztés
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk majd klasszikus módon hajtogassuk: fentről középre, lentről középre, jobbról, balról.
Visszatesszük a tálba, letakarva ismét 30 percet pihent. Ezt a nyújtást-hajtogatást még egyszer megismételjük.
4. Formázás
A tésztát ezután két ujjnyi vastagra nyújtojuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A leeső részeket összegyúrjuk és újra kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire helyezzük, letakarva még 30 percet kelesztjük.
5. Teteje és sütés
A pogácsák tetejét éles késsel keresztbe bevágjuk, lekenjük a felvert tojással, majd megszórjuk sajttal.
200°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, míg szép aranybarna lesz.
💚 ReformSziget-tipp:
A recept a Hegyaljai Boszorkánykonyha jóvoltából érkezett hozzánk, melyhez mi a reform alapanyagokat ajánljuk. Ha pedig valamilyen mentes étrendet követsz, nálunk megtalálod azokat a hozzávalókat is, amelyekkel a pogácsa könnyedén elkészíthető:
✨ cukormentesen,
🌾 gluténmentes lisztből (például cirokból, csicseriborsóból, kölesből stb.)
🌱 akár vegán verzióban is tojáshelyettesítővel, növényi alternatívákból (pl. rizsből, zabból, kókuszból vagy mandulából).
👉 Nézz körül webáruházunkban, és készítsd el a saját, mentes változatodat: reformsziget.hu
Kényeztesd magad és vendégeidet ezzel a kívül ropogós, belül omlós sajtos rúddal! Egyszerű, gyors és isteni finom. Gluténmentes alapanyagokból készül, így mindenki bátran fogyaszthatja. Garantáltan imádni fogjátok Kohári Évi receptjét!