
MIÉRT VÁLASSZUK A XILITET?
Az édesítőszerekről szóló blogsorozatunk harmadik részében a xilitről mesél Szakértőnk részletesebben.
A xilit (E967) zöldségekben, illetve gyümölcsökben is előforduló színtelen, vízben jól oldódó, szilárd anyag. Azonban ipari gyártás során ennek kinyerése növényi rostokból egy igen költséges folyamat lenne. Így nagy mennyiségben xilózból - egy öt szénatomos egyszerű szénhidrátból mesterségesen állítják elő. Az így kapott cukoralkoholt, édesítőszerként hasznosítjuk.
A nyírfacukor fantázianevet onnan kapta, hogy először nyírfából vonták ki.
Édesítőértéke megegyezik a cukoréval, vagyis a receptekben előírt cukorral azonos mennyiséget szükséges az ételkészítés során felhasználnunk.
A cukorhoz képest glikémiás indexe alacsonyabb, így cukorbetegek számára is – a szénhidráttartalom beszámításával - biztonsággal fogyasztható. Ennek ellenére érdemes fokozatosan beilleszteni az étrendbe, ugyanis nagy mennyiségben laxatív, vagyis hashajtó hatású, illetve gázképződést vagy hasi görcsöket is okozhat. A fruktóz felszívódási problémákkal küzdőknek a fogyasztása nem javasolt.
A cukorhoz mérten, nem csak alacsonyabb energiatartalma, de fogakra gyakorolt hatása kedvezőbb. Több klinikai vizsgálat is a xilit lepedékképződést-csökkentő, valamint fogszuvasodást-mérséklő hatásáról számol be. Bár emberi fogyasztásra vonatkozó mennyiségi korlátozás jelenleg nincsen érvényben, a kutyáknak - akár csak kis mennyiségben is - adott xilit okozhat hipoglikémiát, vagy májkárosodást. Így javasolt minden édesítőszeres üveget, és ételt elzárva tartani házi kedvencünktől.
Ha pedig kedvet kaptatok a kipróbálásához, újra rendeléséhez, a linkre kattintva tudjátok elérni az egyik közönségkedvencünket: https://reformsziget.hu/XILIT-KINAI-500G
„Sajnos, édesszájú vagyok...” - hangzik el szinte az összes családi, baráti összejövetel alkalmával. Bár manapság az édes íz szeretetét afféle gyenge pontnak tekintjük, valójában evolúciós jelentőséggel bír szeretete. Gondoljunk csak az anyatej szerepére...a csecsemők általi elfogadást az édes íz élménye teszi könnyebbé. Úgy tűnik ez a szeretet többünkben életünk végéig velünk marad. De nézzük meg közelebbről, hogy az édes íz iránti vágyódásunkat hogyan, és mivel érdemes kielégíteni?