
SÜSS OTTHON BÚZAKOVÁSZ PORRAL KENYERET!
Webáruházunk újdonságai között találtok búzakovász port, amivel sokkal könnyebb tésztát lehet gyúrni. A kenyér a tápláló és emésztést segítő tulajdonságát a kovásznak köszönheti, ezért ideális az egészséges táplálkozáshoz.
Íme két recept, mellyel otthon is könnnyen készíthettek házi kenyeret:
Házi burgonyás kenyér:
Hozzávalók (kb. 1 kg-os kenyérhez):
- 1 kg kenyérliszt,
- 1 csapott ek/kb. 20 dkg búzakovász,
- 15 g élesztő,
- kb. 4-5 dl víz,
- só,
- 1 db közepes/nagyobb szem burgonya
Elkészítés:
1,5-2 dl vízhez hozzáadunk kb. 20 dkg lisztet, a kovászt és az élesztőt. Összegyúrjuk és egy-másfél órát kelesztjük (ruhával letakarjuk a tálat, és langyos helyen pihentetjük. Egy óra után buborék lesz a massza teteje). Ekkor 50 dkg lisztet hozzáadunk, sózzuk (kb. 1 púpos ek), és kb. 2,5 dl vízzel gyúrhatóra higítjuk. Cipó formára gyúrjuk, majd letakarva hagyjuk kelni egy órát. Közben a krumplit megfőzzük, összetörjük, és a kenyértésztához keverjük, és újból átgyúrjuk. Majd újra kelesztjük a tésztát egy órát, és megismételjük az átgyúrást. 4-5-ször is át kell gyúrni! Gyúrás közben a maradék liszttel midig megszórjuk a tál falát, a tészta tetejét, hogy kelés közben ne tapadjon a tál falához).
Utolsó átgyúrás után tegyük a sütő tepsire, amit előtte jól belisztezünk. Behelyezzük a kb. 200 fokos sütőbe és egy bögre/edény vízzel együtt, és készre sütjük.
Tipp: Érdemes a finomliszt helyett teljeskiőrlésű kenyérlisztet használunk, hogy barna kenyeret kapjunk, ami még egészségesebb!
Házi magvas kenyér:
Hozzávalók (1 vekni kenyérhez):
- 2 evőkanál étolaj (bármilyen)
- 2,5-3 dl víz
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 50 dkg kenyérliszt
- 10 g búzakovász
- 20 g friss élesztő
- 1-1 evőkanál len- és szezámmag
Elkészítés:
A vizet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, pici lisztet, és belemorzsoljuk az élesztőt is. 5-10 perc alatt meleg helyen felfuttatjuk az élesztőt (ha kenyérsütőgépben dagasztjuk a kenyeret, akkor nem kell külön futtatni az élesztőt). Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzákeverjük a sót, a búzakovászt, majd a közepébe mélyedést készítünk. Ebbe mehet az étolaj és a felfutott élesztő is. 10-15 perc alatt kidagasztjuk a tésztát. A magokat csak a legvégén adjuk hozzá a tésztához. Miután sima tésztát kaptunk, meleg helyen 40-45 percig kelesztjük a tésztánkat. Ha megkelt a tészta, kiborítjuk enyhén lisztes felületre, kicsit átgyúrjuk. Ekkor történik a formázás. Kinyújtjuk a tésztát, utána felül és alul is behajtjuk a sarkokat, majd a két oldalát is középre. Ezután felülről a levegőt kinyomkodva óvatosan feltekerjük a tésztát, és veknit formázunk. Egy kilisztezett vagy sütőpapírral kibélelt edénybe rakjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percet kelni a kenyeret. A végén éles késsel három helyen megvágjuk a kenyér tetejét, jól lespricceljük vízzel, megszórjuk magokkal.