FARSANGI FÁNK DIÉTÁSAN, TELJES KIŐRLÉSŰ LISZTTEL
Itt a farsang, áll a bál... Ilyenkor aki diétázik se maradhat fánk nélkül. Íme egy recept teljeskiőrlésű liszttel és édesítőszerrel.
Hozzávalók:
- 400 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 100 g búzasikér
- 5 g só
- 15 g Dia Wellness 1:4 édesítő
- 55 g puha margarin vagy vaj
- 250 ml langyos tej
- 7 g élesztő
- 1 egész tojás és 1 sárgája
- 30 ml rum vagy sütőrum
- ízlés szerint vaníliáscukor
- 1-1,5 liter olaj (sütéshez)
- töltéshez cukormentes kajszi lekvár, -vanília puding vagy mogyorókrém
Fontos, hogy az alapanyagok legyen szobahőmérsékletűek!
Elkészítés:
Langyos tejbe belekeverjük az élesztőt, majd félretéve felfuttatjuk. (Mivel cukor helyett édesítőszert használunk, így a folyamat lassabban mehet végbe.) A vaj/margarin kivételével egy dagasztó edénybe mérjük bele az összes alapanyagot (a felfutott élesztőt is), és kezdjük el a dagasztani egészen addig, míg egynemű tésztát nem kapunk. Ekkor adjuk hozzá a vajat/margarint, majd dagasszuk tovább, amíg szép sima felületű, egynemű nem lesz a tésztánk (ez kb. 10 perc). Az edényből vegyük ki a tésztát, kicsit olajozzuk ki, majd tegyük vissza. Lefedve szobahőmérsékleten hagyjuk kelni 1 órát. Ezután borítsuk ki egy deszkára, és osszuk 14 egyenlő részre, majd gömbölyítsük. Ezután újból letakarva további 1 órát kelesszük.
A sütés: Az olajat felhevítjük 170-180 fok közé, majd levesszük a gázt/főzőlapot annyira, hogy maradjon ugyanezen a hőfokon az olaj hőmérséklete. Ezután fordítsuk bele a megkelt fánkokat (tehát a teteje kerüljön alulra). Első körben fedő alatt sütjük kb. 2 percig (ez hőfoktól függ), és ha már szép színűek a fánkok, akkor megfordítjuk őket, majd lefedve is sütjük kb. további 2 percig. Ha szépen átsült mindkét oldaluk, akkor kiszedjük, papírtörlőre tesszük és hagyjuk picit kihűlni.
Aki szeretné megtöltheti lekvárral, pudinggal vagy csokikrémmel úgy, hogy az oldalát keskeny pengéjű késsel megszúrjuk, és habzsák segítségével beletöltjük a választott tölteléket, vagy csak szimplán megszórjuk porcukor helyettesítővel.
Aki még mentesebben és akár gyorsabban szeretne fánkot készíteni, válassza a Szafi hozzáadott cukor-, glutén-, tej-, élesztőmentes, csökkentett energiatartalmú, paleo lisztkeverékét!