HÚSVÉTI KALÁCS GLUTÉMENTESEN KOVÁSSZAL/ÉLESZTŐVEL
Kohári Éva, a Gluténmentes-ízlik bloggerének receptjeit nagyon szeretjük. Ezúttal egy gluténmentes Húsvéti kalácsot hoztunk nektek tőle.
Azt javasolja engedjük el, hogy tökéletes fonatokat fogunk készíteni, helyette küzdjünk meg a bitang lágy tésztával, bögyörgessünk belőle gombócokat és sorakoztassuk a kenyérsütő formába. Ezzel a módszerrel nem kell lemondani Húsvétkor a gluténmentes fontott kalácsról.
Hozzávalók:
- 400 g növényi ital
- 3 db tojás
- 100 g cukor
- 8 g útifű
- 50 g kovász it's us mimen cirok lisztkeverékből
- 200 g it's us miklos' universal plus mix lisztkeverék
- 200 g it's us miklos' bread mix lisztkeverék
- 2 csipet só
- 40 g vaj
Tetejére:
- 1 db tojás
- 3-4 ek víz
- 1 ek cukor
Elkészítés:
- Mérjük egy keverőtálba a tejet, cukrot, adjuk hozzá a tojások sárgáját, az útifűvel és alaposan keverjük össze egy kézi habverővel.
- Adjuk hozzá az érett kovászt és ezt nyomkodjuk szét a kezünkkel.
- Öntsünk rá lisztkeverékeket, a sót és nagyon alaposan dagasszuk meg, közben öntsük hozzá az olvasztott vajat. (Fontos, hogy nagyon alaposan dagasszuk ki, ezért érdemes dagasztógéppel, keverőgépet használni dagasztóspirállal.)
- Egy kenyérsütő formát béleljünk ki sütőpapírral és olajos kézzel formázzunk a tésztából bucikat, amiket sorakoztassunk egymás mellé a formába.
- Takarjuk le fóliával, konyharuhával és kelesszük kb. 10 órát.
- A megkelt kalács tetejét kenjük le felvert tojással.
- 180 fokra előmelegítet sütőben süssük készre kb. 50 perc alatt. A sütés vége előtt pár perccel kenjük le a kalács tetejét cukros vízzel, majd ezt is ismételjük meg mikor kivettük a sütőből.
- Takarjuk le a formában konyharuhával és így hűtsük legalább langyosra.
- A cukros vizes kenéstől és a konyharuha alatti hűtéstől lesz a kalács héja pont ugyanoilyan puha, mint a belseje. Az íze pedig abszolút hozza a hagyományos kalács ízvilágát.
Élesztővel készítve használj hozzá 25 g friss vagy 7 g szárított élesztőt. A tésztát ugyanúgy állítsd össze, mint a kovászosat, csak a kovász helyett az élesztőt morzsold vagy szórd a tojásos, cukros tejbe. Ha friss élesztővel dolgozol, várd meg, míg az élesztő kicdit felfut. Formázd úgy, mint a kovászosat. A kelesztési idő viszont sokkal rövidebb: figyeld a kelő tésztát és ha a duplájára kelt, ami nyilván a hőmérséklettől függő (kb. 1 óra), akkor süsd készre a fenti recept szerint.