ÚJABB MENTES SZENDVICSKRÉM RECEPTEK
Folytatjuk szendvicskrém recept sorozatunkat, ha újabb mentes, diétás reggelit, uzsonnát vagy vacsorát szeretnél készíteni, amit a gyerekek is szeretnek.
Tippet házi ropogós elkészítéséhez, valamint a tálaláshoz a blogbejegyzés végén találsz.
Babkrém (gluténmentes, vegán)
- 400 gramm előfőzött konzerv bab (fehér vagy cannellini)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve vagy citromlé
- fekete bors
- só
- olívaolaj
Serpenyőben felforrósítunk egy kis olívaolajat, megpároljuk rajta a vöröshagymát. Pár perc múlva hozzáadjuk a fokhagymát és még 2 percig tovább pároljuk. Megszórjuk fekete borssal és hozzáadjuk a babot. 5 percig kevergetjük a tűzön, majd levesszük, sózzuk és hozzáadjuk a citromlevet. Konyhai robotgépben összedolgozzuk. Ha krémesebbre szeretnénk, akkor adjunk még hozzá egy kis olívaolajat.
Olajbogyókrém (gluténmentes, vegán, paleo)
- 10 dkg aszalt paradicsom
- 5 dkg magozott olajbogyó
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 gramm reszelt citromhéj
- 1 evőkanál citromlé
- kakukkfű
- olívaolaj
Az aszalt paradicsomot apróra vágjuk és három evőkanál forró vízzel leöntjük. Az olajbogyót összevágjuk, a fokhagymát felszeleteljük. Az aszalt paradicsomot a vízzel együtt aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót. Addig turmixoljuk, amíg az állaga kenhető lesz. Semmiféleképpen se sózzuk, mert a paradicsom és az olajbogyó alapból sós.
Tonhalkrém (gluténmentes, paleo, keto, cukorbeteg étrendbe illeszthető)
- 20 dkg tonhalkonzerv
- 2 kemény tojás
- 1 negyed lilahagyma
- 1 szárzeller
- 2 evőkanál citromlé
- 1 csipet erős paprika
- fekete bors
- só
A tonhalkonzervből lecsepegtetjük a tonhalat és villával összetörjük. A tojásokat, a lilahagymát és a zellert apróra vágjuk. Minden összetevőt összekeverünk és botmixerrel krémesítjük.
Kesudiókrém mártogatáshoz (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)
- 5 dkg kesudió
- 1 ek. olívaolaj (vagy paleolaj)
- 1 ek. rizsliszt
- 2,5 dl növényi ital
- 2 ek. sörélesztőpehely
- 1 csomag zöldhagyma
A kesudiókat kevés vízben 8 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, leturmixoljuk. Felmelegített olajon megfuttatjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről és állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a fellangyosított növényi italt. Hozzáadjuk a sörélesztőt, sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, amíg sűrű lesz az állaga. A hagymát zöldjével együtt finomra vágjuk és a krémbe keverjük.
Tipp házi ropogóshoz: melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Egy tepsire fektessünk 12 vékony kenyér- vagy bagettszeletet, locsoljuk meg őket olívaolajjal. 12-15 perc alatt süssük őket aranybarnára. Amikor még meleg, dörzsöljük be fokhagymával. Zárt dobozban egy napig eláll.
Gluténmentes kenyérfélékből is elkészítheted!
Hasznos tippek a táláláshoz, párosításhoz:
Tálalásnál a krémeket megszórhatod pirított szezámmaggal, fenyőmaggal, pirított zsályalevéllel vagy friss petrezselyemmel.
Mártogatáshoz használhatsz hasábra vágott friss zöldségeket (például paprikát, zellert, répát), kimagozott olajbogyót, kenyérrudakat vagy sós kekszet.
Egy jó reggeli, uzsonna vagy vacsora elkészítése általában gondot jelent – főleg, ha ételintoleranciában szenvedünk vagy valamilyen speciális diétát követünk, esetleg fogyni szeretnénk. A routin és a rohanás miatt könnyen beleesünk a monotonitás csapdájába, amely gyakran nélkülözi a szükséges tápanyagok, zöldségek és gyümölcsök bevitelét is. Aztán azon kapjuk magunkat, hogy már rettenetesen unjuk a boltban összevásárolt kész szendvicskrémeket, sajtkrémeket és felvágottakat. Néha összedobunk egy zabkását vagy egy rántottát, de már azt is meguntuk.
Ha ismerős a helyzet, akkor görgess lejjebb és nézd meg a gyorsan elkészíthető zöldségkrémjeinket, amelyek nemcsak finomak, de pár napig a hűtőben is elállnak. Feldobják az étkezést, ráadásul biztosítják a napi egy zöldségbevitelt és még a gyerekek is szeretik.
Folytatva sorozatunkat további szendvicskrém ötlettekkel jövünk, hogy a jó reggeli, uzsonna vagy vacsora elkészítése ne jelentsen gondot – pláne, ha mi vagy családtagunk ételintolerancia, valamilyen speciális diéta vagy fogyókúra kihívásaival küzd.
Olvasd el az további gyorsan elkészíthető és egészséges krémjeinket, amelyek finomak, de pár napig a hűtőben is elállnak. Feldobják az étkezést, ráadásul biztosítják a napi egy zöldségbevitelt és még a gyerekek is szeretik.