KARÁCSONYRA HANGOLÓDÁS: GLUTÉN-, TEJ- ÉS CUKORMENTES MÉZESKALÁCCSAL
A karácsonyi készülődés első desszertje a mézeskalács, melyet már az ünnepek előtt érdemes elkészíteni, hogy a vékonyabbra nyújtott frissen ropogós, fűszeres mézeskalács megpuhuljon. Kohári Éva, gluténmentes gasztroblogger szerint aki nem bír várni addig, süsse picit vastagabban, hogy rögtön puha mézeskalácsot ehessen. Mi annyiban módosítottuk a receptjét, hogy édesítőszerrel készítettük, így nemcsak glutént és tejet, de cukrot se tartalmaz.
Mézeskalács glutén-, tej- és cukormentesen
Hozzávalók:
- 550 g it's us miklos universal mix lisztkeverék
- 125 g mézhelyettesítő
- 150 g cukorhelyettesítő
- 150 g margarin
- 2 tojás
- 1 kk sütőpor
- 3-4 kk mézeskalács fűszerkeverék
- Nyújtáshoz: rizsliszt
Elkészítés:
A méz- és cukorhelyettesítőt, a fűszerkeveréket összemelegítjük (ne forraljuk fel!), majd hozzákeverjük a margarint és kissé lehűtjük (meleg maradjon). A tojásdokat verjük fel villával. A liszthez keverjük a sütőport, és a közepébe öntjük a meleg mézes folyadékot, a tojásokat, és összegyúrjuk. Rizslizstes deszkán a begyúrt tésztát végül frissentartó fóliába csomagoljuk, és minimum 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Szaggatás előtt fél órával vegyük ki, és rizslisztes felületen nyújtsuk kb. 2 mm vastagra, majd szaggasuk ki.
180 fokra előmelegített sütőben -a színét figyelve- kb. 10 perc alatt készre sütjük.
Tippek, trükkök
- Fűszerek: A mézeskalács fűszerkeverék helyett/mellett használhatsz fahéjat, gyömbért, szegfűszeget vagy kardamomot.
- Díszítés: A megsült mézeskalácsokat díszítheted színes cukormázzal, de akár olvasztott csokoládéval vagy színes cukorkával is.
- Tárolás: A mézeskalácsokat légmentesen zárható dobozban szükséges tárolni.
- Egyéb ötletek: a mézeskalács figurákon túl készíthetsz mézeskalács házikót is.
Nézz szét karácsonyi termékeink között is!