HÁZI SZALONCUKOR - ÍGY KÉSZÍTS EGYSZERŰ, EGÉSZSÉGESEBB ÜNNEPI FINOMSÁGOT
A hagyományos szaloncukrok bár finomak, gyakran magas cukortartalmúak, tele vannak adalékanyagokkal. Ha szeretnél egy egészségesebb, frissebb, egyénre szabott alternatívát, készítsd el otthon a saját szaloncukrod. Ráadásul szeretteiddel együtt teheted meg, így egy közös élménnyel is gazdagodtok.
Íme néhány ötlet, miből, hogyan csináld kezdőként az egyszerű, de egészséges szaloncukrot:
Egyszerű szaloncukor recept kezdőknek
Hozzávalók:
- aszalt gyümölcsök (mazsola, datolya, sárgabarack, áfonya, szilva)* és magvak (mogyoró, mandula, tökmag, napraforgómag, lenmag), kókuszreszelék
- növényi tej, kókuszzsír, lekvár (áfonya, sárgabarack, szilva), mogyoróvaj, mogyorókrém vagy gourmet krém (fahéjas mandulakrém, fehércsokis pisztáciakrém)
- édesítőszer (pl. folyékony stevia), mézhelyettesítő
- fűszerek (vanília, fahéj, narancshéj, holland kakaópor)
- Bevonat: hozzáadott cukor mentes, magas kakaótartalmú csokoládé
* Ha a cukorra figyelned kell, vedd figyelembe, hogy az aszalt gyümölcsök tartalmaznak természetes cukrokat, valamint a növényi tejek, gourmet krémek között is van, amelyik cukrot is tartalmaz!
Elkészítés:
Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, és a darált magvakkal, fűszerekkel összekeverjük. Ezt összedolgozzuk a folyékony összetevőkkel (tejjel, olajjal, lekvárral vagy krémmel), ízlés szerint -ha szükséges- édesítjük, majd golyókat formázunk belőle. A megformázott masszát olvasztott csokoládéba mártjuk. Opcionálisan durvára aprított pisztáciával megszórhatjuk. Hűtőben tűtjük. Légmentesen zárható dobozban tároljuk.
TIPP: Ha szeretnéd egyesével becsomagolhatod sütő- vagy zsírpapírba és átkötheted natúr vagy piros raffiával. Ajándéknak is tökéletes, ha párat elhelyezel egy celofántasakba és átkötöd egy selyemszalaggal.