
Tedd el a nyarat üvegbe - készíts egészséges lekvárokat otthon!
Nincs is jobb, mint a nyár zamatos gyümölcseiből készült házi lekvár – különösen, ha cukormentesen készíted el! A házi befőzés nemcsak színtiszta élvezet, hanem tudatos döntés is: pontosan tudod, mi kerül az üvegbe, és végre elkerülheted a bolti lekvárok felesleges cukor- és adaléktartalmát.
👉 Miért válaszd a házi cukormentes lekvárt?
🍓 Kevesebb cukor, több gyümölcs: A bolti lekvárok gyakran több cukrot tartalmaznak, mint gyümölcsöt. Ezzel szemben a saját lekvárod főszereplője valóban a gyümölcs – természetesen édes, hozzáadott cukor nélkül. Így akár negyedére is csökkentheted a lekvárod cukortartalmát a boltihoz képest!
A bolti, cukros lekvárok esetében 100g termékben 50-60g cukor van. Ha te csinálod édesítőszerrel, akkor 100g termékben csupán a gyümölcs cukortartalma van, ami 8-15g is lehet. Így a kalóriatartalmát is csökkentheted, 150-200 kcal helyett mindössze 60-70 kcal kerül 100g termékbe.
🫐 Mentes, de finom: Cukor helyett használhatsz természetes édesítőket vagy egyszerűen hagyhatod, hogy a gyümölcs íze érvényesüljön. Így a lekvár mentes lesz a hozzáadott cukortól, de mégis ízletes marad! Ezáltal könnyen beilleszthető diétás étrendekbe is.
🍑 Allergén- és adalékmentes: A saját készítésű lekvárban nincsenek tartósítószerek, mesterséges színezékek vagy rejtett összetevők. Teljesen a Te igényeidhez szabhatod.
🍒 Környezetbarát és gazdaságos: Újrahasznosíthatod az üvegeket, és kihasználhatod a szezonális gyümölcsdömpinget – a bolti lekvárok árának töredékéért.
🛒 Minden, ami a cukormentes befőzéshez kell – nálunk megtalálod!
Nálunk minden szükséges alapanyagot és segédanyagot megtalálsz a befőzéshez – csak friss gyümölcsre és néhány üres üvegre lesz szükséged otthon.
✅ Befőzőcukor helyettesítő
✅ Pektin
✅ Citromsav
minden elérhető egy helyen!
🍓Recept: Cukormentes házi eperlekvár – egyszerűen, tartósítószer nélkül
Hozzávalók:
-
1,5 kg friss, érett eper
-
2 dkg pektin
-
1 teáskanál frissen facsart citromlé
-
befőttes üvegek
-
befőzőfólia
Elkészítés lépésről lépésre:
-
Sterilizálás mindenekelőtt
A lekvár egyik legnagyobb ellensége a szennyeződés, ezért minden eszközt – fazék, kanál, botmixer, üvegek – alaposan mossunk el, és forró vízben fertőtlenítsünk, mielőtt hozzákezdünk. -
Gyümölcs előkészítése
Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és eltávolítjuk a hibás részeket. Érdemes többször is átöblíteni folyó víz alatt, hogy biztosan tiszta legyen. -
Üvegek előkészítése
A befőttesüvegeket egy nagy lábasba (vagy tepsibe) állítjuk szájjal felfelé, és kevés vízben forraljuk őket alacsony lángon – így egyszerre sterilizáljuk, és megóvjuk őket a hőhatás miatti repedéstől. -
Az eper előfőzése
A megtisztított epret botmixerrel áttörjük (ízlés szerint akár teljesen simára is), majd egy nagy lábasban melegíteni kezdjük. Amint rotyogni kezd, hozzáadjuk a pektint, alaposan elkeverjük, majd mehet bele az édesítőszer is. -
Főzés
A lekvárt körülbelül 15 percig főzzük, közben többször kevergetjük. Ha túl hevesen forr, vegyük lejjebb a lángot, hogy ne fröcsögjön szét. Végül hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet – ez kiemeli az eper természetes ízét és színét, valamint segíti a tartósítást is. -
Üvegek betöltése
A lekvárt még forrón kanalazzuk a sterilizált üvegekbe. Egyszerre több üveget is megtölthetünk, így elkerülve a hőmérséklet-ingadozást. A lángot közben tartsuk takarékon. -
Lezárás és dunsztolás
Az üvegeket lezárás előtt befőzőfóliával fedjük, majd csavarjuk rá a tetőt, és fejjel lefelé fordítsuk őket. Végül mehetnek egy nagy takaróba bugyolálva „száraz dunsztba”, ahol 2-3 nap alatt lassan kihűlnek és tökéletesen záródnak.
Ez a cukormentes házi eperlekvár nemcsak egészséges, de elképesztően finom is – és garantáltan mentes minden felesleges összetevőtől!
💥 Július 16–25. között -5% minden befőzéshez szükséges termékre!
Most érdemes beszerezni, amire szükséged lehet! Július 16–25. között minden befőzéshez szükséges hozzávalónkra 5% kedvezményt adunk. Használd ki az akciót, és készítsd el a legfinomabb, cukormentes házi lekvárt.
☀️ Ez az időszak a befőzés fő szezonja, készíts most olyan lekvárokat, amikből télen is nyár íze árad!