
MELY ÉTELEK JELENTENEK VESZÉLYT A GLUTÉNÉRZÉKENYEKRE?
Sajnos számos olyan kórképpel találkozhatunk, amely a gluténnal hozható összefüggésbe. Lehet ez immunológiai kórkép, például cöliákia vagy glutén ataxia, de lehet búza allergia is. Amennyiben sem immunológiai, sem allergiás ok nincs a háttérben, akkor beszélhetünk nem cöliákiás gluténérzékenységről (NCGS). Bár a regisztrált diagnózisok alapján a magyar lakosság nem nagy százalékát érintik ezek a betegségek, sokan döntenek a gluténmentes élelmiszerek és életmód folytatása mellett.
Korábbi cikkünkben kiderítettük, mi az a glutén, mi a cöliákia, vagy NCGS esetében milyen panaszokkal járhat a gluténfogyasztás. Most nézzük meg részletesen miben is találkozhatunk a gluténnal és mi az, ami biztonsággal fogyasztható.
Melyek azok az élelmiszerek, amelyek természetesen gluténmentesek?
- minden zöldség és gyümölcs,
- halak, húsok, tojás,
- tej- és tejtermékek,
- hüvelyesek, olajosmagvak,
- liszt alapanyagok/köretek/pelyhek: rizs, kukorica, cirok, köles, hajdina, quinoa, amaránt.
Mi az, ami gluténmentes étrendben tilos?
búza, árpa, rozs tartalmú:
- gabonamag,
- gabonapehely,
- liszt,
- dara (bulgur, kuszkusz),
- korpa,
- reggelizőpelyhek,
- müzlik, müzliszeletek,
- kenyerek,
- péksütemények,
- zsemlemorzsák,
- finompékáruk,
- száraztészták,
- cukrászsütemények,
- édesipari termékek.
Figyelem! Amennyiben gluténmentes diétát kell kövessünk, ne vonjuk meg magunktól az összes szénhidrátforrást, köztük az eleve gluténmentes gabonaféléket és péktermékeket sem. Biztonsággal fogyaszthatók a kifejezetten erre a célra fejlesztett gluténmentes alapanyagok, lisztkeverékek, gabona- és maglisztek, tészták, köretek, kásák-müzlik és pékáruk.
Ne feledjük! Az egészséges táplálkozás fontos részét képezik a gabonafélék, melyek a zöldségek és gyümölcsökkel együtt energiaigényünk 50-55 %-át fedezik és felelősek megfelelő rostfogyasztásunkért, illetve hozzájárul ásványianyag ellátottságunkhoz is.
Mik azok a termékek, amikre nem is gondolnánk, de tartalmazhatnak glutént?
Gyümölcsök, zöldségek, főzelékfélék
A gyorsfagyasztott, mélyhűtött zöldségek és gyümölcsök biztonsággal fogyaszthatók, azonban vannak magasabb feldolgozottságú zöldség- és gyümölcskészítmények, amelyek már tartalmazhatnak glutént, például készételek, konzervek, dzsemek.
Húsok, húskészítmények, hal
Vigyázzunk, számos húskészítmény, például szalámik, felvágottak, húskonzervek tartalmaznak glutént. Ugyanez elmondható a mélyhűtött késztermékekről, bundázott hústermékekről, halakról.
Tej- és tejtermékek
Az ízesítés nélküli tejtermékek bár alapvetően gluténmentesek, az ízesített készítmények, például gyümölcsjoghurtok, a müzlis és egyéb gabonás joghurtok, a tejdesszertek, joghurthabok, túrókrémek, vagy sajtkészítmények tartalmazhatnak glutént. Ez igaz lehet az instant kakaókra, instant kávékra, teákra, pudingporokra és jégkrémekre is.
Zsiradékok
Az ízesített margarinok, vajkrémek, egyes szalonna félék és füstölt húsok páca tartalmazhat, illetve a faggyú tartalmaz glutént.
Félkész- és késztermékek
Levesporok, leveskockák, saláta dresszingek, mártások, ketchup, majonéz, szójaszósz, fűszerkeverékek, fűszerkrémek és a mustár is tartalmazhat glutént. Érdekesség, hogy bár Magyarországon gluténmentesen készülnek a bébiételek, addig a külföldön kapható bébiételek tartalmazhatnak glutént. Így ezeket fenntartással kezeljük!
Étrendkiegészítők, gyógyszerek
Bár erre nem biztos, hogy gondolnánk, több étrendkiegészítő és néhány esetben akár gyógyszerek is tartalmazhatnak glutént. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, kérjük ki orvosunk, gyógyszerészünk tanácsát!
Italok, élvezeti szerek
Előfordulhat, hogy a gyümölcslevek glutént tartalmaznak, ha gabonarosttal egészítik ki őket. Általában ez elmondható a „3az1ben” kávéporokról és az automatákban kapható forrócsokoládékról, kávékról egyaránt. A sörök többsége, és az ízesített sörök gluténtartalmúak. Kivéve a kukoricából készült söröket.
Mit tehetünk, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy egy csomagolt élelmiszer gluténmentes-e vagy sem?
Olvassunk élelmiszer címkét! Szerencsére az Európai Unióban, így Magyarországon is szabályozás vonatkozik, az élelmiszerek jelölését illetően, amely a glutén jelölést is érinti. A 1169/2011 EU rendelet az élelmiszerek jelölését, míg a 828/2014 EU végrehajtási rendelet az élelmiszerek gluténmentességével kapcsolatos követelményeket szabályozza. Ezekben többek között szerepel, hogy a glutén, mint potenciális allergént 1-s számmal jelölik, vagy vastagon szedett betűvel kiemelve találhatjuk meg a csomagoláson, az összetevő listában.
Tudtad? Az a termék vagy élelmiszer tekinthető gluténmentesnek, amely 20 mg/kg glutént tartalmaz. Ez a megnevezés egy eredendően is gluténmentes terméken nem használható (például tej, paradicsomlé). Alacsony gluténtartalmú termékekben 100 mg/kg a maximális értékhatár.
Semmi esetre sem fogyasszuk azokat az élelmiszereket, amik:
- gluténtartalmú alapanyagok, élelmiszerek,
- nyomokban tartalmazhatnak glutént,
- olyan gyártósoron, üzemben készült, ahol gluténtartalmú alapanyagot is felhasználnak,
- szennyeződhet gluténtartalmú gabonával a termesztés, feldolgozás, tárolás, szállítás során,
- nem tudunk megbízható információkat az adott termékről,
- a tájékoztatás ellentmondásos.
Amennyiben kifogytál az ötletekből, vagy biztosan gluténmentes, megbízható alapanyagokból és élelmiszerekből szeretnél válogatni, látogass el webshopunkba, ahol gluténmentes termékek széles választékát megtalálod!
Rendszeresen fáj és puffad a hasad, esetleg hasmenéssel is küzdesz? Szakértőnk cikkéből megtudhatod mi az a glutén, cöliákia.
Szakértőnktől megtudhatjuk mi a különbség a cöliákia és a nem cöliákiás gluténérzékenység között.