
5 TIPP A GLUTÉNÉRZÉKENY GYEREKEK SZÜLEINEK
A gyerekkorban történő gluténmentes étkezésnél fontos, hogy a szülők bizonyos dolgokra odafigyeljenek. Azonban ami kezdetben lemondásnak tűnhet a gyermek és a család számára, felfogható egy egészséges életmódra átállásként is.
1. Állandó figyelem és fegyelem
A cöliákia egy autoimmun betegség, amelyben a glutén fogyasztása károsítja a vékonybél nyálkahártyáját, és gyakran gyermekkorban jelentkezik először. Gyakran jár olyan tünetekkel, mint emésztési problémák, hasfájás, így javasolt a szűrővizsgálat mielőbbi elvégzése. Azonban amennyiben nem igazolható a lisztérzékenység, lehetséges, hogy nem cöliákiás gluténérzékenység van a háttérben. Erről részletesen olvashatsz szakértőnk blogbejegyzésében.
2. Fő a biztonság
Ha a gyermeked gluténérzékeny, akkor át kell állnia a gluténmentes diétára. A családtól is lemondást követel a gyermek mentes élete. Elsősorban, hogy megértsék ezt az autoimmun betegséget, melynek a köztudatba kerülésének még nincs nagy múltja. Ugyan az 1950-es években már létezett vékonybél biopszia, ami a cöliákia diagnózisát eredményezhette, illetve ezt megelőzően is találtak összefüggéseket a glutén és az általa okozott tünetek között.
Mivel sokan nem értik, mennyire szigorúan kell a diétát tartani, nehézséget okoz a környezetünkkel megértetni, hogy nem ehet semmit a gyerek, ami nem gluténmentes konyhán készült.
Az NNGYK szülőknek és közétkeztetőknek szóló Diétás étkezés kiadványának Gluténérzékenység, cöliákia c. fejezete szerint nagyon fontos, hogy
- a nyersanyagok biztonságos forrásból származzanak.
- Az élelmiszereket elkülönítve kell tárolni (polcon, hűtőben), hogy ha onnan bármit kivesz a gyermek, tudja, nem kell lemondania semmiről, de az a legjobb, ha gluténmentes az egész lakás.
- Az ételek elkészítésénél ügyeljünk arra, hogy mindig használjunk külön eszközöket (például legyenek más színűek, vagy matricázzuk fel őket), és mielőtt belefognánk mindig előzze meg a műveletet egy vizes takarítás.
3. Mit ehet a gyerek?
A gluténmentes étrend -akárcsak az egészséges is- változatos lehet, és tartalmazhat
- különféle gabonaféléket, mint például rizst, kukoricát, hajdinát, quinoát, amarantot vagy kölest. Azonban fontos, hogy a gyermek a napi szükséges tápanyagokat megkapja, így az étrendnek tartalmaznia kell a megfelelő mennyiségű fehérjét, rostot, ásványi anyagokat és vitaminokat.
- Fehérjeforrásként húsokat, halat és tenger gyümölcseit is bátran fogyaszthatnak a kicsik. De a tejtermékek, mint a tej, a sajt és a joghurt is gluténmentesek. Érdemes azonban odafigyelni az adalékanyagokra, mert bizonyos ízesített tejtermékek glutént tartalmazhatnak!
- A rostok, vitaminok és ásványi anyagok a zöldségekből és gyümölcsökből könnyen bejuttathatóak a szervezetbe. Fogyaszthatják a lurkók frissen, vagy fagyasztott formában is pl. saláták, levesek, smoothie-k, zöldséges ételek, sütemény elkészítéséhez. Ez esetben a címkét olvassák el, mivel vannak olyan pl. fagyasztott zöldségkeverékek, amik gluténnal szennyezett üzemben készülnek!
- Magvak közül a dió, a mogyoró, a mandula, a napraforgómag, a szezámmag, a lenmag és a chia mag is gluténmentesek. Ezeket is számos módon fogyaszthatjuk, például önmagukban, salátákban vagy süteményekben.
- Nem kell leszoktatni a gyereket az édességről sem. Pakoljunk neki uzsonnára gluténmentes zabrudit, rolettit vagy ostyaszeletet. (A teljes gluténmentes nasi választékhoz kattints ide)
4. Tippek a gluténmentes bevásárláshoz és az ételek elkészítéshez
- Vásároljunk gluténmentes alapanyagot és készítsük el az ételt házilag.
TIPP: Legyenek meg a bevált beszerzési források, ahol hozzáértő eladó tud segíteni a termékek közötti eligazodásban. Időközönként nézzünk körbe a boltok polcain, webáruházak újdonságainak kínálatában, hátha jelent meg olyan új alapanyag, ami beilleszthető a diétába.
Webáruházunkban a gluténmentes alapanyagokon kívül számos diétás ételkészítésre specializálódott szakácskönyvet, receptet is találsz ötletébresztőnek.
- Fontos, hogy az étel ne csak mentes legyen, de a gyerek meg is egye.
TIPP: Hétköznap készítsünk nagy főzések helyett gyors, gyerekek által kedvelt ételeket, mint például bolognai, pizza, hamburger, így marad időnk a játékra, beszélgetésre – ami legalább ugyanannyira fontos. Nézd meg teljes gluténmentes készétel kínálatunkat!
- Ha a gyermek válogatós, mindig legyen kéznél valami tápláló gluténmentes finomság, ami segíthet megőrízni az energiáját és a súlyát, főként a diagnózist követően az alkalmazkodás időszakában.
TIPP: Amennyiben gluténmentes étrendet kell gyermekednek követnie, rendeld meg kedvező árú jót-evő csomagunkat, amely a diéta alapelveinek biztosan megfelel és a gyerek is szeretni fogja.
5. Kihívások az otthonon kívül
Fontos, hogy a szülők és a gyermek megfelelően felkészüljenek erre az időszakra.
- Tízóraira csomagoljunk házilag sütött kenyérből (itt van egy gluténmentes hajdinás kenyér recept) szendvicset gluténmentes felvágottal, szendvicskrémmel, sajttal. Tegyünk a dobozba gyümölcsöt, magvakat (lásd. feljebb), gluténmentes snackeket.
TIPP: Ha nincs időnk sütni, válasszunk a gluténmentes kész pékáruk közül.
- A diétás közétkeztetésen túl, ha van hűtő és mikróhullámú sütő az intézményben, alkalmanként magával is viheti a gyermek az ebédet. Ez esetben evőeszközt, szalvétát is csomagoljunk a dobozába, és hívjuk fel a gyermek figyelmét, hogy ételét csakis fedővel ellátott dobozban melegítse!
- Táborok, zsúrok előtt mindig egyeztessünk a szervezőkkel, illetve a gyermek is kérdezzen rá, hogy mit ehet, tudják-e biztosítani számára a gluténmentes ennivalót vagy nekünk kell gondoskodni róla.
Hogyan működik a gluténmentes étrend? Ha érdekel, akkor mindenképpen érdemes tovább olvasni.
Sajnos számos olyan kórképpel találkozhatunk, amely a gluténnal hozható összefüggésbe. Lehet ez immunológiai kórkép, például cöliákia vagy glutén ataxia, de lehet búza allergia is. Amennyiben sem immunológiai, sem allergiás ok nincs a háttérben, akkor beszélhetünk nem cöliákiás gluténérzékenységről (NCGS). Bár a regisztrált diagnózisok alapján a magyar lakosság nem nagy százalékát érintik ezek a betegségek, sokan döntenek a gluténmentes élelmiszerek és életmód folytatása mellett.
Korábbi cikkünkben kiderítettük, mi az a glutén, mi a cöliákia, vagy NCGS esetében milyen panaszokkal járhat a gluténfogyasztás. Most nézzük meg részletesen miben is találkozhatunk a gluténnal és mi az, ami biztonsággal fogyasztható.