Többféle okból dönthetünk a vegetáriánus életmód mellett – legyen szó egészségtudatosságról, környezetvédelemről, vallási meggyőződésről vagy akár egy betegség miatt hozott étrendi változtatásról.
De mit is jelent pontosan a vegetáriánus étrend? Hogyan lehet jól csinálni? Miként biztosíthatjuk a szervezet számára szükséges fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat? Korábbi cikkünkben már írtunk, hogy mire kell ügyelni, amennyiben kiegyensúlyozottan szeretnénk táplálkozni. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, milyen alapelvek segítenek a változatos, tápanyagokban gazdag és kiegyensúlyozott étrend kialakításában – növényi alapokon!
Blog
Az újév mindig remek alkalom arra, hogy számot vessünk az életünkkel, és átgondoljuk, mit tehetünk jobban az egészségünk érdekében. Sokan ilyenkor határozzák el, hogy egészségtudatosabb életmódot alakítanak ki, legyen szó több mozgásról, jobb szokásokról vagy éppen kiegyensúlyozott étrend kialakításáról. Ehhez hoztunk most néhány hasznos tippet, amelyekkel könnyedén megalapozhatod a harmonikus és egészséges táplálkozást az új évben.
Korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk a kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveit, most pedig egy lépéssel tovább megyünk: egy konkrét mintaétrenden keresztül mutatjuk meg, hogyan valósítható meg mindez a hétköznapokban.
A kiegyensúlyozott étrend nemcsak az elméleti alapokról szól, hanem arról is, hogy ezeket hogyan tudjuk beépíteni a mindennapokba. Az alábbi mintaétrend célja, hogy ötleteket és inspirációt adjon egy energiadús, tápláló, mégis könnyen követhető napi menü összeállításához. Az ételeket úgy válogattuk össze, hogy egyszerre legyenek finomak, praktikusak és megfeleljenek a kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveinek. Természetesen az étrend igény szerint rugalmasan alakítható – a lényeg, hogy a tápanyagok megfelelő aránya megmaradjon.
Amikor zsírokról beszélünk, sokan automatikusan az egészségtelen táplálkozásra vagy a súlygyarapodásra gondolnak. Az igazság azonban ennél jóval árnyaltabb. Tudtad például, hogy amit olajnak nevezünk, az táplálkozási szempontból ugyanúgy zsírnak számít? A különbség csupán az, hogy szobahőmérsékleten másképp viselkednek: a zsírok szilárdak (például vaj, disznózsír), míg az olajok folyékonyak (például olívaolaj, napraforgóolaj).
De mi teszi igazán érdekessé a zsírokat? Az, hogy mennyire különbözőek lehetnek – és bizony nem mindegy, melyiket hogyan és milyen mennyiségben fogyasztjuk. Nézzük meg, milyen típusokat különböztetünk meg, és miért fontosak az egészségünk szempontjából!
A tej és tejtermékek kiváló fehérje- és kalciumforrások, így általánosságban elmondható, hogy fogyasztásuk hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Többek között segíthetnek csökkenteni a csontritkulás, a fogszuvasodás, valamint a vastagbél daganatos megbetegedéseinek kockázatát. Ám nem mindenki számára biztonságosak, mivel bizonyos esetekben éppen ezek az élelmiszerek – vagy azok egyes összetevői – válthatnak ki kellemetlen tüneteket és egészségügyi problémákat. A leggyakoribb ilyen állapotok közé tartozik a laktózintolerancia és a tejfehérje-allergia.
Sajnos számos olyan kórképpel találkozhatunk, amely a gluténnal hozható összefüggésbe. Lehet ez immunológiai kórkép, például cöliákia vagy glutén ataxia, de lehet búza allergia is. Amennyiben sem immunológiai, sem allergiás ok nincs a háttérben, akkor beszélhetünk nem cöliákiás gluténérzékenységről (NCGS). Bár a regisztrált diagnózisok alapján a magyar lakosság nem nagy százalékát érintik ezek a betegségek, sokan döntenek a gluténmentes élelmiszerek és életmód folytatása mellett.
Korábbi cikkünkben kiderítettük, mi az a glutén, mi a cöliákia, vagy NCGS esetében milyen panaszokkal járhat a gluténfogyasztás. Most nézzük meg részletesen miben is találkozhatunk a gluténnal és mi az, ami biztonsággal fogyasztható.
Hogyan működik a gluténmentes étrend? Ha érdekel, akkor mindenképpen érdemes tovább olvasni.
A paleolit vagy paleo diéta nagyjából a 2010-es évek elejétől terjedt el Magyarországon. Honosítója Szendi Gábor pszichológus, aki azóta is már számos könyvében írta le mi a paleo étrend és fejtette ki a paleo táplálkozás hatásait. Nézzük meg ezt közelebbről!
„Sajnos, édesszájú vagyok...” - hangzik el szinte az összes családi, baráti összejövetel alkalmával. Bár manapság az édes íz szeretetét afféle gyenge pontnak tekintjük, valójában evolúciós jelentőséggel bír szeretete. Gondoljunk csak az anyatej szerepére...a csecsemők általi elfogadást az édes íz élménye teszi könnyebbé. Úgy tűnik ez a szeretet többünkben életünk végéig velünk marad. De nézzük meg közelebbről, hogy az édes íz iránti vágyódásunkat hogyan, és mivel érdemes kielégíteni?
Az ősz beköszöntével egyre többen küzdenek náthával, megfázással. Ha szeretnénk elkerülni a betegséget, érdemes felkészíteni immunrendszerünket (mely a védekezésért felelős), mert csak annak megerősítésével védekezhetünk hatékonyan.
Ezer irányból halljuk és olvassuk, hogy január a nagy életmódváltás hónapja. Sokan szeretnénk az év elején, úgymond „tiszta lappal” végre foglalkozni önmagunkkal és az egészségünkkel. De mi kell hozzá, és miért is éri meg? Mi fog történni, ha valóban elszánjuk rá magunkat? Lássuk!
Az egészséges táplálkozás nem bonyolult, de némi odafigyelést igényel. Íme néhány egyszerű tipp, amelyek segíthetnek neked elindulni az egészségesebb életmód felé:
Fontos tudni, hogy az életmódváltás egyéni folyamat, és nincsenek univerzális megoldások. Azonban van néhány általános irányelv, ami segíthet elindulni és fenntartani a változásokat:
A gluténérzékenység számos kihívást jelenthet a mindennapi életben, de megfelelő tervezéssel és tudatossággal könnyebben átvészelhető. Íme néhány tipp, hogy hogyan élvezheted a napot gluténmentesen:
A gyerekkorban történő gluténmentes étkezésnél fontos, hogy a szülők bizonyos dolgokra odafigyeljenek. Azonban ami kezdetben lemondásnak tűnhet a gyermek és a család számára, felfogható egy egészséges életmódra átállásként is.
Amikor kiderül a gluténérzékenység és elkezdjük a gluténmentes diétát az elsők között merül fel a kenyér kérdése. Igaz vannak kész termékek is, de ha mi magunk szeretnénk megsütni, biztos szükségünk lesz jó minőségű gluténmentes kenyérlisztre. Hamar megállapításra kerülhet az is, hogy - a hagyományos konyhával ellentétben- egyéb liszteket is be kell szereznünk, mert a gluténmentes konyhában egész más lehet alkalmas a főzéshez, sűrítéshez, panírozáshoz, sütemények sütéséhez, mint amit a kenyérhez használunk.
Webáruházunkban számos kiváló minőségű gluténmentes lisztet találsz, de hogy könnyebben eligazodj a kínálatban, összeállítottunk egy top 5-ös listát. Mutatjuk, hogyan válaszd ki a legtökéletesebbeket!
A romantika nem csupán Valentin-nap kiváltsága – egész évben igyekezhetünk meglepni kedvesünket egy-egy különleges ebéddel vagy vacsorával. Ilyenkor nemcsak az ízek számítanak, hanem az is, hogy az étel „randi kompatibilis” legyen: könnyen fogyasztható, kellemes élményt nyújtson, és ne hozzon minket kellemetlen helyzetbe. De vajon milyen fogásokat érdemes választani a jól ismert csokoládé-eper-pezsgő hármasán túl? Nézzük, hogyan tehetjük még emlékezetesebbé és gördülékenyebbé a romantikus étkezéseket!
Amikor az iskolába járó, növésben lévő gyermekünknek készítjük össze a harapni valót, tartsuk szem előtt, hogy sokat mozognak, illetve az agyi tevékenységhez is energiát használnak fel, és hamarabb éhesek lehetnek.
Mutatjuk, miket javaslunk!
Segédletünkből könnyen megtudhatod hány gramm szénhidrátot tartalmaznak az üzletünkben és webshopunkban is kapható Gullón termékek.
Megmutatjuk hogyan lehet a lekvár olyan, mint a nagymamádé!
A ketogén diéta az elmúlt évtizedek egyik legnépszerűbb táplálkozási protokollja. Mi is az a ketózis? Miként segíti a fogyást és az egészség megőrzését a ketogén diéta? Hogyan csinálhatod helyesen a diétát? Cikkünkből ezekre a kérdésekre is megkapod a választ, olvassd tovább!
Ha úgy döntenél, hogy szeretnél tenni testi, lelki egészségedért íme 10+1 tipp, melyet a napi rutinodba illesztve könnyedén magadévá tehetsz.
Amikor kiderül, hogy gluténérzékenyek vagyunk és diétáznunk kell, szerintem az első, ami hirtelen eszünkbe jut az a lisztek kérdése, mivel ahhoz szoktunk hozzá, hogy a főzeléket, mártásokat, szószokat liszttel sűrítjük, a levesekbe csipetkét, galuskát teszünk és amúgy is sok tésztát fogyasztunk. Én sem voltam ezzel másként. Mihez kezdjünk tehát a gluténmentes diétában? Honnan tudjuk, hogy melyik lisztet mire használjuk?
A tojást megemeli a sütiket, összeragasztja az alkotókat, nedvességet és teltséget ad az ételnek. Most megmutatjuk, mivel és hogyan helyettesítheted! Tojás elhagyására abban az esetben van szükség, ha allergiások vagyunk, vagy vegán étrendet követünk. Ezek helyettesítők tökéletesen használhatóak tojás helyett bármilyen indokunk is van rá.
Az elmúlt években hatalmas népszerűségre tett szert a zöld tisztítószerek között a szódabikarbóna. Nem meglepő, hiszen olcsó, könnyen beszerezhető. Azonban a szépségünket is megőrizhetjük vele. Összegyűjtöttük mi mindenre használhatjuk.
Saját készítésű tisztítószereinkkel nem csak környezetünket óvjuk, de pénztárcabarát megoldások is, amik az egészségünkre sem ártalmasak.
Gondolkoztál már valaha azon, hogy mennyi pénzt és flakont dobálsz ki havonta takarítószerekre? Nem lenne jobb, ha néhány összetevő segítségével magad is előállíthatnád környezeted tisztántartásához szükséges mosó- és takarítószereidet?
Nézd meg az alábbi kipróbált, általam már 4 éve használt DIY recepteket és bizonyosodj meg hatékonyságukról magad! Lássuk a recepteket...