GLUTÉNMENTES KENYÉRLÁNGOS
A kenyérlángos, más néven langalló vagy töki pompos a vásárok éhes látogatóinak egyik nagy kedvence. Nem hiába, hisz egy szelet is igen laktató, pláne, ha jól meg van pakolva feltéttel. Azonban gluténmentessel nem igazán lehet találkozni, így aki gluténérzékeny kénytelen otthon elkészíteni. Ez a recept azonban kicsit sem bonyolult.
Gluténmentes kenyérlángos (gluténmentes, laktózmentes)
- 15 dkg burgonya
- 50 dkg gluténmentes univerzális lisztkeverék
- 2,5 dkg gluténmentes élesztő
- 3 dl langyos víz
- 1 ek. paleolaj
- 1 tk. só
Feltétnek: fokhagyma, laktózmentes tejföl, -túró (kaporral), füstölt kolbász vagy szalonna, vörös- vagy lilahagyma, laktózmentes sajt
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Összetörjük és félre tesszük kihűlni. A lisztet és a sót összekeverjük, ráöntjük az olajat, az élesztőt és a langyos vízzel összekeverjük. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen letakarva 1 órát pihentetjük. Pihentetés után hozzágyúrjuk a kihűlt krumplit, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a tésztát, elsimítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
Kivesszük, megkenjük zúzott fokhagymával, sóval elkevert tejföllel, ízlés szerint rárakjuk a kolbászt vagy a szalonnát és a hagymát. Visszarakjuk 10 percre sülni, majd rátesszük a reszelt sajtot és még 10 percig sütjük.
Tipp: vegán verzióban használjunk gabonakolbászt, növényi krémet és vegán sajtot.